Απομόνωση και ντροπή συνοδεύουν τα αρνητικά συναισθήματα που τον διακατέχουν.

Δυσάρεστη εμπειρία

Η κ. Ιωάννα Στοΐλη, ασθενής με ψωρίαση από τον Σύλλογο «Καλυψώ», περιγράφει στην ημερίδα του iatronet gr. με συγκλονιστικό τρόπο την μαρτυρία της με τίτλο «Η καθημερινότητα για έναν ασθενή με ψωρίαση εν μέσω Covid» και καταθέτει όλη της την εμπειρία από το πώς βλέπει η ίδια τον εαυτό της αλλά και πώς την αντιμετωπίζει ο περίγυρος.

Αναζήτηση γιατρού

Ένα δυσάρεστο γεγονός στάθηκε αφορμή για την εκδήλωση της ψωρίασης, αλλεπάλληλες επισκέψεις σε γιατρούς παρέμεναν χωρίς αποτέλεσμα: «προσπαθούσα να βρω έναν γιατρό που να καθήσει δίπλα μου και να μου δώσει να κάνω εξετάσεις για να δούμε ακριβώς τι είναι αυτό που έχω», λέει η κ. Στοΐλη.

«Μακριά για να μη με προσέξουν….»

Μεσολάβησε αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος με πολλά προβλήματα που επέτεινε το πρόβλημα. «Άγχος – η ψωρίαση πλέον ανεβαίνει μέχρι το γόνατο, όλα τα ρούχα τα φοράω μακριά.

Το δέρμα αποκρουστικό, αλλού κόκκινο με πληγές, αλλού άσπρο και όπου ακουμπάς, αφήνεις άσπρη σκόνη από το δέρμα σου». Στη θάλασσα τα καλοκαίρια, λίγο πιο μακριά από τους άλλους: «Δεν θέλω να προσέξουν το δέρμα μου, να με  κοιτάζουν με περιέργεια ή απέχθεια».

Η κα Στοΐλη τονίζει ότι κάποιες μέρες αισθανόταν σα να περπατούσε πάνω σε κοφτερά σπαθιά, πως ο πόνος από τις πληγές ήταν αφόρητος.

Τα προβλήματα

Ο ψωριασικός ασθενής στερείται βασικών δραστηριοτήτων, παρεών, σχέσεων και βιώνει ανασφάλεια για την εξωτερική του εμφάνιση. Τον διατρέχουν συνεχώς ερωτήματα για τη θεραπεία του και τις ωφέλειές της αλλά και τις πιθανές παρενέργειες.

Καμιά φορά πρέπει όλα αυτά να τα ζυγίσει. Η καθημερινότητα  επιβαρύνεται με οικογενειακά, εργασιακά προβλήματα. Η ψωρίαση όμως είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα και όλη αυτή η αγωνία το επιτείνει.

Η πανδημία 

Τώρα δε, μεσούσης της πανδημίας, τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται. Ταυτόχρονα όμως «βόλεψε» κατά κάποιο τρόπο τον ψωριασικό ασθενή, καθώς έχει όλο το χρόνο να ασχοληθεί με το δέρμα του και δεν υποβάλλει σε κοινή  θέα το σώμα του. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς απομονώθηκαν περισσότερο, με αποτέλεσμα την ψυχολογική κατάπτωση.

Πάντως, καταλήγει η κα Στοΐλη, ο κορωνοιός «μπορεί να μας απομάκρυνε σωματικά, αλλά έφερε κοντά τις ψυχές μας».

Η ημερίδα του iatronet.gr έγινε με την υποστήριξη των συλλόγων «Καλυψώ» και «Άγγιγμα Ζωής».

Χορηγοί της ημερίδας ήταν οι εταιρείες Bristol Meyers Squibb και ΒΙΑΝΕΧ Α.Ε.

Πληροφορίες για την ημερίδα https://www.iatronet.gr/vimata-asthenon/ 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να απευθυνθούν σε γιατρό για τον εμβολιασμό τους
Αμφιβολίες για το εάν η Τζωρτζίνα δηλητηριάστηκε από κεταμίνη
Χρυσοχοϊδης: Νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία από την αρχή του 2024