Για 27η χρονιά η Ομάδα Αιγαίου βρέθηκε κοντά στους κατοίκους των μικρών και ακριτικών αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει η πανδημία στη διεξαγωγή ιατρικών εξετάσεων στους κατοίκους των μικρών και ακριτικών νησιών.

Εν μέσω πανδημίας, η ανησυχία των κατοίκων για πιθανή διασπορά της COVID-19 στο νησί τους αλλά καιη δυσκολία στις μετακινήσεις στάθηκαν η αφορμή να αναβληθούν σημαντικές προγραμματισμένες καθώς και προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. Η Ομάδα Αιγαίου με εξαιρετική επιτυχία κάλυψε τις ανάγκες αυτές, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη αξία στη διεξαγωγή του φετινού Διάπλου.

Στις 12 ημέρες του Διάπλου, τα φουσκωτά σκάφη της Ομάδας Αιγαίου διένυσαν  περισσότερα από 500 ναυτικά μίλια για να προσφερθούν υπηρεσίες στα νησιά: Φούρνοι, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Λειψοί, Πάτμο, Κίναρο, Αμοργό, Φολέγανδρο, Κουφονήσι.

Στην αποστολή συμμετείχαν ιατροί από 13 διαφορετικές ειδικότητες, νοσηλευτές και εξειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικόκαι εξετάστηκαν 1.650 κάτοικοι.

Κάνοντας πράξη τη συνεργασία της Ομάδας Αιγαίουμε την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (Ε.Π.Ε.), την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία & Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε) και  την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε.), δόθηκε η δυνατότητα στους κατοίκους να καλύψουν τις ανάγκες τους σε κρίσιμα για την υγεία τους θέματα.

Οι κάτοικοι, πέραν των ιατρικών εξετάσεων είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μικροβιολογικές / βιοχημικές εξετάσεις, καθώς και μαστογραφίες, χάρη στην κινητή μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Αμοργό.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην επίσκεψή μας στην Κίναρο, όπου δόθηκε η δυνατότητα στην Κυρά Ρήνη (τη μοναδική κάτοικο του νησιού που κρατά ψηλά την Ελληνική Σημαία σε αυτή την κουκίδα στο χάρτη) να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις της, αλλά και στη διακομιδή ασθενούς από την Αμοργό στο Νοσοκομείο της  Ρόδου με τη συνοδεία ιατρού της Ομάδας Αιγαίου.

Τηρώντας τα πρωτόκολλα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19,η  Ομάδα Αιγαίου διενήργησε περίπου 1.000 rapid tests στους κατοίκους των νησιών. Όλοι οι εθελοντές της Ομάδας υπεβλήθησαν σε μοριακό έλεγχο (PCR) πριν την αναχώρηση και μετά την επιστροφή τους. Επίσης υπεβλήθησαν σε rapidtestsκατά τη διάρκεια της Αποστολής.

Η Ομάδα Αιγαίου, δώρισε ιατρικό εξοπλισμό σε δομές υγείας, εξοπλισμό σε σχολεία μαζί με εκπαιδευτικό υλικό και υλοποίησε  έργα υποδομής στα νησιά.  Συγκεκριμένα:

  • στους Φούρνους,  Ανακατασκευή γηπέδου Μπάσκετ στον προαύλιο χώρο του  Γυμνασίου
  • στους Λειψούς,  Στέγαστρο ασθενοφόρου στο Πολυδύναμο Ιατρικό Κέντρο
  • στην Πάτμο,  Ράμπα ΑΜΕΑ στον Κάμπο για ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα (είναι η Τρίτη ράμπα ΑΜΕΑ που κατασκευάζει η Ομάδα Αιγαίου)
  • στην Αμοργό,  Γυμναστήριο στην Αρκεσίνη
  • στο Κουφονήσι,  Ανακατασκευή της παιδικής χαράς
  • δωρεά tablets στους μαθητές των νησιών

Με σκοπό  την ασφάλεια των κατοίκων,  τονίστηκε η αξία εφαρμογής του προγράμματος εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της  διασποράς της COVID-19δίνοντας έμφαση στην μεγάλη αξία που αποκτούν αυτά κατά την  τουριστικήπερίοδο.