Το κάλιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέταλλο για την υγεία μας. Παίζει ρόλο σε τόσες πολλές σημαντικές διεργασίες του οργανισμού, όπως στη σωστή λειτουργία των κυττάρων και των μυών μας, καθώς και στη ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης.

Ευτυχώς, είναι πολύ εύκολο να λαμβάνουμε καθημερινά αρκετό κάλιο από τη διατροφή μας. Βρίσκεται σε πολλές τροφές και αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές του.

Αποξηραμένα βερίκοκα

Περιέχουν κάτι παραπάνω από 1 γραμμάριο καλίου σε μισή κούπα, μαζί με άφθονες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Μη φάτε περισσότερα, όμως, καθώς είναι αρκετά πλούσια και σε θερμίδες.

Φακές

Οι φακές είναι εξαιρετική πηγή όχι μόνο καλίου (0,7 γρ. σε μια κούπα) αλλά και φυτικών ινών, πρωτεΐνης, φολικού οξέος και πολλών ακόμα βιταμινών, ενώ βοηθούν στο να διατηρούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά, απελευθερώνοντας αργά την ενέργειά τους.

Ψητές πατάτες

Οι πατάτες θεωρούνται απαγορευτική τροφή σε αρκετές δίαιτες, είναι όμως γεμάτες με πολλά θρεπτικά συστατικά - και είναι σούπερ υγιεινές, όσο δεν τις τηγανίζουμε. Περιέχουν σχεδόν 1 γραμμάριο καλίου, καθώς και άφθονη βιταμίνη C.

Χυμός πορτοκαλιού

Δεν είναι ιδανικός λόγω της μπόλικης ζάχαρης που περιέχει, αλλά ένα ποτήρι περιέχει μισό γραμμάριο καλίου. Αν τον στύψουμε μόνοι μας, δεν θα περιέχει έξτρα ζάχαρη. Αν τον αγοράσουμε έτοιμο, μπορούμε να διαλέξουμε ένα προϊόν χωρίς προσθήκες ζάχαρης, ή με έξτρα ασβέστιο και βιταμίνη D.

Στήθος κοτόπουλο

Εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης χαμηλής σε λιπαρά, μια μερίδα στήθος κοτόπουλο περιέχει και 330 mg καλίου.

Λευκά φασόλια

Με 600 mg καλίου ανά μισή κούπα, αλλά και μια πολύ μεγάλη δόση πρωτεΐνης, τα λευκά φασόλια είναι από τις τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε συχνά για την υγεία μας.

Μπανάνες

Είναι ίσως η πιο γνωστή τροφή που περιέχει κάλιο. Μία μέτρια σε μέγεθος μπανάνα περιέχει γύρω στα 450 mg καλίου, 10% της ημερήσιας δόσης μας δηλαδή.

Γιαούρτι

Μία κούπα γιαούρτι περιέχει κάτι λιγότερο από 600 mg καλίου. Είναι, επίσης, καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, καθώς και προβιοτικών, που ενισχύουν την υγεία του εντέρου μας.

Σολομός

Μία μερίδα σολομού περιέχει περίπου 330 mg καλίου, καθώς και καλής ποιότητας πρωτεΐνη. Το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό του σολομού, όμως, είναι τα πολύτιμα λιπαρά ω-3 του.

Ντομάτα

Μία μεσαία ντομάτα περιέχει 300 mg καλίου, μαζί με βιταμίνες A, C και Κ, καθώς το πολύτιμο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο.

Αβοκάντο

Το τέλειο αυτό φρούτο, εκτός από τις φυτικές του ίνες και τα ακόρεστα λιπαρά του, προσφέρει και 720 mg καλίου ανά αβοκάντο. Ιδανικά, καταναλώστε το μισό, επειδή είναι και πλούσιο σε θερμίδες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας