Η τροφή που βάζουμε στο σώμα μας επηρεάζει άμεσα τον τρόπο που αισθανόμαστε και τον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας. Αυτό ισχύει τόσο κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας όσο πριν ή μετά.

Οι δίαιτες ποικίλλουν πολύ σε όλο τον κόσμο, επηρεασμένες από την πρόσβαση, τα εισοδήματα, τις συνήθειες και τον πολιτισμό. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές κοινές αλήθειες για το πώς να διατηρήσουμε μια υγιεινή διατροφή ανεξάρτητα από το πού ζούμε. 

Ακολουθούν 5 υγιεινές διατροφικές συνήθειες για να σας βοηθήσουν:

1. Βάλτε ποικιλία! 

Προσθέστε σε κάθε γεύμα σας μια ποικιλία τροφίμων που θα προέρχονται από  μια από όλες τις ομάδες τροφίμων για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Οι εθνικές διατροφικές οδηγίες με βάση τα τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών βοηθά τις χώρες μέλη να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές βάσει τροφίμων σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία, που προσαρμόζονται στις καταστάσεις υγείας του πληθυσμού τους, τη διαθεσιμότητα των τροφίμων, τις μαγειρικές κουλτούρες και τις διατροφικές συνήθειες. Βρείτε τις συμβουλές για τη χώρας μας εδώ.

2. Φάτε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα καθώς και τις φυτικές ίνες που χρειαζόμαστε για υγιεινή διατροφή. Ελάχιστα επεξεργασμένα κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά είναι μια καλή επιλογή για τον περιορισμό των ταξιδιών σας στην αγορά ή το σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, φροντίστε να δώσετε προσοχή στα συστατικά. Κατά την κονσερβοποίηση και την επεξεργασία αυτών των προϊόντων, μερικές φορές προστίθεται ζάχαρη, αλάτι ή συντηρητικά. Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε το φυλλάδιο με προσφορές του Lidl που πάντα έχει μεγάλη ποικιλία σε φρέσκια ελληνική μαναβική για να μάθετε ποια φρούτα και λαχανικά είναι της εποχής! Ρίξτε μια ματιά για να επεκτείνετε τους ορίζοντές σας σχετικά με τα φρούτα και τα λαχανικά που ίσως δεν έχετε ακούσει ποτέ. 

3. Οι ξηροί καρποί είναι η λύση!

Όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί και υγιή λίπη όπως σε ελαιόλαδο, σουσάμι, φυστίκι ή άλλα ακόρεστα έλαια μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα λούπινα είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα που, όταν αποτελούν μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ασθενειών όπως ο διαβήτης και η στεφανιαία νόσος. 

4. Περιορίστε τα λίπη, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Σε περιόδους υψηλού στρες, πολλοί άνθρωποι στρέφονται στο φαγητό. Δυστυχώς, τα τρόφιμα που επιλέγουν συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και θερμίδες, τα οποία ως μέρος μιας μη ισορροπημένης διατροφής μπορεί με την πάροδο του χρόνου να επηρεάσουν τη συνολική υγεία σας. Ως καλή συνήθεια, ελέγξτε τις ετικέτες όλων των τροφίμων που τρώτε για να μάθετε για τα συστατικά τους και τη διατροφική τους αξία. Οι ετικέτες τροφίμων υπάρχουν για να σας βοηθήσουν να περιορίσετε την ποσότητα ορισμένων συστατικών ή να αυξήσετε τα επίπεδα των ωφέλιμων. Μάθετε περισσότερα για τις ετικέτες τροφίμων και πώς να τις διαβάσετε σωστά σε αυτό το βίντεο

5. Εξασκηθείτε στην καλή υγιεινή των τροφίμων.

Η υγιεινή είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτήν την εποχή πανδημίας. Ο COVID-19 φυσικά δεν είναι μια τροφική ασθένεια. Ωστόσο, η άσκηση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων είναι πάντα σημαντική. Θυμηθείτε αυτές τις πέντε συμβουλές: 

  • κρατήστε τα χέρια σας, τα μαγειρικά σκεύη και τις επιφάνειες μαγειρέματος καθαρά.
  • Κρατήστε ξεχωριστά ωμά και μαγειρεμένα. 
  • Μαγειρέψτε καλά.
  • Διατηρείτε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες και 
  • Χρησιμοποιείτε ασφαλές νερό. 
     

6. Μείνετε σωματικά δραστήριοι και να πίνετε άφθονο νερό.

Η άσκηση είναι σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία. Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα τώρα, που οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι περισσότερο λόγω των περιορισμών COVID-19, είναι σημαντικό να βρείτε άλλους τρόπους για να είστε ενεργοί. Θα πρέπει να στοχεύετε τουλάχιστον 30-60 λεπτά καθημερινής άσκησης ανάλογα με την ηλικία και τον τρόπο ζωής σας.

Η πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει την καθημερινή ζωή ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας σε πολλούς ανθρώπους άγχος, ασθένεια και πόνο. Όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε τους εθνικούς κανόνες και τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ακόμη και τώρα με τον εμβολιασμό, παραμένουν θεμελιώδεις για να βοηθήσουν στον τερματισμό της πανδημίας. Εξίσου σημαντικό είναι όμως να φροντίσουμε τον εαυτό μας, και η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής είναι μια πολύ καλή αρχή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]