Κινητοποιήσεις εξήγγειλε για την ερχόμενη εβδομάδα η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Εκφράζει, έτσι, την αντίθεσή της στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κατά της CoViD στους εργαζόμενους στην Υγεία και τις αλλαγές που δρομολογεί η νέα πολιτική ηγεσία, με στόχο την κάλυψη των κενών.

Η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε τοπικές μορφές δράσης από την ερχόμενη Δευτέρα έως και την Τετάρτη. Την Παρασκευή, οργανώνει μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλόνίκη, ενόψει της ΔΕΘ. Στις 8 το πρωί της ίδιας μέρας, οργανώνει συγκέντρωση στο "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Για να καλυφθεί η συγκέντρωση, η Ομοσπονδία προκήρυξε στάση εργασίας, από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ καλύπτει και κάθε άλλη κινητοποίηση, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων.

Την ερχόμενη Παρασκευή, το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ συνεδριάζει, με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ συμμετέχει και στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, στις 6 το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου, στο Άγαλμα Ελευθερίου Βενιζέλου.   

Αιτήματα

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως με τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή, αποκαλύπτεται το Επιχειρησιακό Σχέδιο της κυβέρνησης για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας (νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Πρωτοβάθμιες Μονάδες) και της Πρόνοιας, μετά τις περίπου 10.000 αναστολές εργασίας σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

"Σε περίοδο πανδημίας, που τα νοσοκομεία γεμίζουν με περιστατικά κορωνοϊού, αντί να προσθέτουν δυνάμεις στο σύστημα, έχουμε την πιο μαζική φυγή εργαζομένων με αναστολή εργασίας στην ιστορία του Υγειονομικού Συστήματος, εξαιτίας του μη εμβολιασμού", σημειώνει το προεδρείο της Ομοσπονδίας.

Πολλοί εξ αυτών - σημειώνει - είναι εξειδικευμένο προσωπικό πρώτης γραμμής, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί, χωρίς ένα ευρώ μισθό.

Τροπολογία

Στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η οποία αποσκοπεί στην κάλυψη των κενών, προβλέπονται τρίμηνες προσλήψεις προσωπικού με άνοιγμα των επικουρικών πινάκων.

Από την ΠΟΕΔΗΝ εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από υποψήφιους, καθώς είναι ήδη ανοικτοί από τον Ιανουάριο οι επικουρικοί πίνακες για προσωπικό με δύο χρόνια σύμβαση και έχουν εξαντληθεί στις βασικές ειδικότητες. Ακόμη και εάν υπάρξει ενδιαφέρον - σημειώνει - δεν μπορεί το υπό πρόσληψη προσωπικό να καλύψει τμήματα που απαιτείται εξειδίκευση.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως, με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή, αποκαλύπτονται σχέδια κατάργησης, συγχώνευσης Υγειονομικών Μονάδων, επιστροφή των εργολάβων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, ιδιωτικοποίηση του Συστήματος με ανάθεση υπηρεσιών στον Ιδιωτικό τομέα.

Ακόμη και τα Ιδιωτικά Ασθενοφόρα νομιμοποιεί η κυβέρνηση, αναθέτοντας υπηρεσίες του ΕΚΑΒ που είναι αντισυνταγματικές.

Στην Πρόνοια, οι εργολάβοι επεκτείνουν την δραστηριότητά τους και στο Νοσηλευτικό Προσωπικό, "νοικιάζοντας" νοσηλευτές στις προνοιακές μονάδες.

Δημ.Κ.   

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα