Σε ότι αφορά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αυτά όπως τόνισε πρέπει να προσεχθούν.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού κέντρου ελέγχου νοσημάτων, ένας στους τέσσερις έφηβους έχει ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Ο κ. Χαϊδόπουλος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι έφηβες γυναίκες πρέπει να επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους, αναφέροντας παράλληλα την συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που είναι ακόμη αρκετά μεγάλη.

Στην Ελλάδα η πρόληψη είναι ακόμη πολύ πίσω, τόνισε χαρακτηριστικά, καθώς δεν υπάρχει ακόμη οργανωμένο εθνικό πληθυσμιακό πρόγραμμα ελέγχου. Η πρωτογενής πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έγκειται στον εμβολιασμό και η δευτερογενής στο τεστ ΠΑΠ και σίτην ανίχνευση συγκεκριμένων τύπων ιού HPV οι οποίοι είναι περισσότερο υψηλού κινδύνου (HPV typing).

Ο κ. Χαϊδόπουλος παρουσίασε την συνολική εικόνα HPV νοσημάτων για τους άνδρες και τις γυναίκες στην Ευρώπη, επισημαίνοντας παράλληλα την σημασία του HPV εμβολίου για την πρόληψη σοβαρών νοσημάτων ολόκληρου του γυναικείου γεννητικού συστήματος.

Τέλος, σημαντική και ενδελεχής ήταν η αναφορά του στο Εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδος αλλά και τις συστάσεις των ευρωπαϊκών αρχών Υγείας για τον εμβολιασμό έναντι του HPV.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ