Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science Immunology, εξετάζει την ιδέα ότι η μελέτη της αντίδρασης των νυχτερίδων στον ιό SARS-CoV-2 ενδεχομένως μπορεί να δώσει σημαντικό στοιχεία για το πώς και πότε να χρησιμοποιηθούν οι υπάρχουσες θεραπείες για την covid και την ανάπτυξη νέων αγωγών.

Η επισκόπηση, με επικεφαλής τον Marcel Nold και την  Claudia Nold, του Monash University, σε συνεργασία με επιστήμονες από την Αυστραλία και την Κίνα είναι σημαντική μελέτη του πώς έχει προκαλέσει την πανδημία ο κορωνοιός και της επίπτωσης στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι παραμένει επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπείες, τουλάχιστον εν μέρει λόγω των παραλλαγών.

Προσπάθειες για την εύρεση  ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπειών για την πρόληψη της COVID όσον αφορά την εξέλιξη σε μέτριο και σοβαρό στάδιο, είναι ζωτικής σημασίας στη μάχη κατά της νόσου.

Οι νυχτερίδες μολύνονται από τον κορωνοιό αλλά νοσούν ελάχιστα. Οι συγγραφείς λένε ότι η πρόληψη της εξέλιξης σε σοβαρή νόσηση ή η αποτελεσματική αντιμετώπιση θα μπορούσαν να ανακουφίσουν και να σώσουν ζωές.

Σύμφωνα με την Nold, η μελέτη του τρόπου που αντιστέκονται οι νυχτερίδες στον κορωνοιό είναι υποσχόμενη, όχι μόνο για λοιμώξεις με τον κορωνοιό αλλά και για καλύτερη προετοιμασία για την επόμενη πανδημία.

Η επισκόπηση αναφέρει ότι κοινός πρόγονος στον τρέχοντα κορωνοιό πιθανόν εμφανίστηκε σε νυχτερίδες 40-70 χρόνια πριν,  αν και μας διαφεύγει το συγκεκριμένο είδος COVID ή ο ενδιάμεσος ξενιστής που εμπλέκεται στην έξαρση του 2019.

Αν και οι νυχτερίδες μπορούν να μολύνουν η μια την άλλη συχνά με τον ιό, δεν εμφανίζουν κλινική επίδραση ούτε τα ίδια προβλήματα στους πνεύμονες που επηρεάζουν τόσο άσχημα τους ανθρώπους.

Οι συγγραφείς υποδεικνύουν ότι ορισμένοι από τους τρόπους που εμφανίζονται να αντιστέκονται οι νυχτερίδες στην COVID θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπευτική αντιμετώπιση -όπως βελτίωση της απόκρισης του ανοσοποιητικού του ανθρώπου στον ιό με τρόπους που φαίνεται πως χρησιμοποιούν οι νυχτερίδες, όπως ενίσχυση της απόκρισης ιντερφερόνης Ι και III ή σε περίπτωση που έχει εμφανιστεί σοβαρή νόσηση το μπλοκάρισμα των φλεγμονοσωμάτων ώστε να μιμούνται αυτό που συμβαίνει στις νυχτερίδες.

Αυτό θα μπορούσε να ελαχιστοποιεί την υπερβολική φλεγμονή, εξάντληση του ανοσοποιητικού και την καταιγίδα κυτοκινών που εμφανίζουν οι άνθρωποι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ
Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών