Είναι λίγοι οι άνθρωποι που δεν τους αρέσουν τα ζυμαρικά. Για κάποιους, όμως, είναι απαγορευτικά: Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 πρέπει να τα αποφεύγουν, καθώς είναι μια τροφή με πολλούς απλούς υδατάνθρακες, που μπορεί να εκτινάξει τα επίπεδα του σακχάρου στα ύψη. Και όμως, υπάρχουν κάποιοι έξυπνοι τρόποι για να μπορείτε πού και πού να απολαμβάνετε ένα πιάτο ζυμαρικά, χωρίς να βάζετε σε κίνδυνο την διαχείριση της πάθησής σας ή τους στόχους σας για αδυνάτισμα.

Προσέξτε το μέγεθος της μερίδας

Σε γενικές γραμμές, τα ζυμαρικά δεν είναι εύκολο να τα καταναλώσουμε με μέτρο. Ας είμαστε ειλικρινείς, πολλοί από εμάς έχουμε περάσει τα τριάντα και ακόμα δεν είμαστε σίγουροι πόσα μακαρόνια να βράσουμε για μία μερίδα. Φροντίστε να βάζετε σταδιακά λιγότερο στο πιάτο σας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνετε την διατροφική του αξία και το κάνετε πιο χορταστικό. Ναι, γίνεται.

Αγοράστε ζυμαρικά ολικής

Σε γενικές γραμμές, ενώ και πάλι έχουν αρκετές θερμίδες, τουλάχιστον περιέχουν λίγες φυτικές ίνες. Επιπλέον, έχουν συνολικά καλύτερο διατροφικό προφίλ από τα λευκά μακαρόνια, και έχουν πιο ιδιαίτερη γεύση, που τα κάνει ιδανικά για τους υγιεινούς "πειραματισμούς" που θα προτείνουμε στη συνέχεια.

Το πιάτο πρέπει να έχει περισσότερα λαχανικά από ζυμαρικά

Επειδή αν είναι να απολαύσουμε μακαρόνια, μπορούμε να τα απολαύσουμε σε μικρή ποσότητα, ως δέσιμο για παράδειγμα σε μερικά ψητά λαχανικά. Επιλέξτε λαχανικά όπως η πιπεριά, το κολοκυθάκι, το μπρόκολο, το αγγούρι και τα καρότα.

Δεν χρειάζεται να μην έχουν σως

Μια απλή σάλτσα φτιαγμένη με φρέσκια ντομάτα και λίγο ελαιόλαδο δεν πρόκειται να βαρύνει το πιάτο σας. Αποφύγετε τις λευκές σάλτσες και οτιδήποτε περιέχει περιττά λιπαρά. Επιπλέον, θα ήταν καλό να φτιάχνετε τη σάλτσα μόνοι σας, καθώς οι σάλτσες του εμπορίου περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από όση χρειάζεται. Μην ξεχάσετε μερικές σκελίδες σκόρδο στη σάλτσα σας για να καρπωθείτε και τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Μη σνομπάρετε τα "μακαρόνια" λαχανικών

Ναι, εντάξει, είναι εντελώς άλλο φαγητό και δεν θα έπρεπε να έχουν αυτό το όνομα. Το καταλαβαίνουμε. Το θέμα είναι ότι αν μένετε στο ατυχές όνομα, χάνετε ένα αρκετά διασκεδαστικό πιάτο. Το κολοκυθάκι είναι η πιο δημοφιλής επιλογή και προσφέρει μόλις 27 θερμίδες ανά μερίδα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μερίδιο από τα κανονικά σας μακαρόνια με αυτά από λαχανικά για να δώσετε στο γεύμα σας περισσότερες βιταμίνες και να το κάνετε πιο κατάλληλο για τον διαβήτη.

Μην ξεχνάτε την πρωτεΐνη

Ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος να μην πάνε "χαμένες" οι θερμίδες των ζυμαρικών είναι να τις συνδυάσουμε με μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Και δεν εννοούμε τα κλασικά μακαρόνια με κιμά (εκτός και αν είστε σίγουροι πως ο κιμάς σας είναι εντελώς άπαχος). Δοκιμάστε φιλέτο κοτόπουλο σε λωρίδες, όπως και φιλέτο γαλοπούλας. Πολύ ωραία ιδέα είναι να ξεφύγετε από τα κλασικά μακαρόνια με τόνο και να επιλέξετε άλλα υγιεινά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί.

Προσοχή στο τυρί

Το τυρί δεν θα επηρεάσει τόσο άμεσα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά αν περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, θα κάνει το γεύμα σας πολύ πιο ανθυγιεινό. Η μοτσαρέλα και η παρμεζάνα είναι δύο τυριά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια δίαιτα για διαβήτη.