Η ζωή με έναν σκύλο είναι υπέροχη, αλλά τα σκυλιά είναι ευαίσθητα πλάσματα - και δεν δείχνουν εύκολα ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία τους. Και επειδή ο σκύλος μας αξίζει ό,τι καλύτερο, αυτές είναι μερικές βασικές συμβουλές για να έχετε έναν χνουδωτό φίλο που είναι υγιής, χαρούμενος και που έχει πολλά χρόνια μπροστά του.

Προσέξτε το βάρος του

Αν ο σκύλος μας έχει περιττά κιλά, αυξάνεται ο κίνδυνος για διάφορες παθήσεις που θα δυσκολέψουν τη ζωή του, όπως η οστεοαρθρίτιδα. Φροντίστε ο σκύλος σας να μην τρώει περισσότερο από ό,τι πρέπει - ειδικά αν δεν έχει από μόνος του καλό έλεγχο με το φαγητό. Μιλήστε με τον κτηνίατρό του για να σας προτείνει αν χρειάζεται αλλαγές στην διατροφή του ή στο πόσο συχνά τον ταΐζετε.

Πολλές βόλτες

Οι σκύλοι χρειάζονται πολλή γυμναστική για να διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά και για να εκτονώνουν την ενέργειά τους. Πέρα από αυτό, οι βόλτες είναι χρόνος που περνάει ο σκύλος μαζί σας και που μπορεί να παίξει ελεύθερα, κάτι που θα διατηρήσει και την ψυχική του υγεία σε καλά επίπεδα.

Μάθετέ του νέα κόλπα

Συνεχίστε να προσπαθείτε, επειδή όσο συνεχίζετε να κρατάτε το μυαλό του σκύλου σας ενεργό, τόσο πιο δυναμικός και χαρούμενος θα παραμένει όσο μεγαλώνει. Ένας υγιής και δραστήριος εγκέφαλος είναι από τα πιο σημαντικά κλειδιά της γενικότερης υγείας μας όσο περνούν τα χρόνια.

Δεθείτε μαζί του

Ο δεσμός που έχετε με τον σκύλο σας παίζει και αυτός ρόλο στην υγεία του, όπως παίζει και στη δική σας. Άλλωστε, τα κατοικίδια είναι μέλη της οικογένειας και η παρέα μαζί μας τα κάνει χαρούμενα. Τα οφέλη, όμως, είναι και πολύ πρακτικά: Σωματική άσκηση και χαλάρωση από το στρες, περισσότερο γέλιο, αλλά και πολύ καλύτερη γνώση των μοτίβων συμπεριφοράς του σκύλου σας: Αν το παραμικρό πράγμα πάει στραβά, θα είναι πιο εύκολο να το καταλάβετε.

Μην ξεχνάτε τον κτηνίατρο

Πρέπει να τσεκάρετε τακτικά την υγεία του σκύλου σας και να μην παραλείπετε τα εμβόλια και την αποπαρασίτωση. Η καλή υγεία του σκύλου σας, όπως και η δική σας, απαιτεί επισκέψεις στον γιατρό, ενημέρωση και πρόληψη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα