Ο CEO της Pfizer Αλμπερτ  Μπουρλά, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι άνθρωποι ενδέχεται να χρειαστούν τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 νωρίτερα από το αναμενόμενο, καθώς προκαταρκτική έρευνα δείχνει οτι η νέα παραλλαγή Ομικρον μπορεί να υπονομεύει τα αντισώματα που δημιουργούνται από το εμβόλιο.

Η Pfizer και η  BioNTech ανακοίνωσαν αποτελέσματα αρχικής έρευνας σε εργαστήριο την Τετάρτη, που έδειξαν ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση της όμικρον ενώ οι αρχικές 2 δόσεις μείωναν σημαντικά την ικανότητα προστασίας έναντι της νέας παραλλαγής. Ωστόσο, οι 2 δόσεις πιθανόν προσφέρουν προστασία από σοβαρή νόσηση από την Όμικρον.

Ο Μπουρλά σημείωσε ότι προκαταρκτική έρευνα της εταιρείας βασίστηκε σε συνθετικό αντίγραφο της παραλλαγής που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο και χρειάζονται νέα τεστ έναντι του πραγματικού ιού. Αυτά τα αποτελέσματα θα είναι πιο ακριβή και αναμένονται τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Όταν δούμε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο, θα διαπιστώσουμε αν η Ομικρον καλύπτεται καλά από την τρίτη δόση και για πόσο καιρό. Πιστεύει επίσης ότι θα χρειαστεί τέταρτη δόση.

Ο Μπουρλά προηγουμένως προέβλεψε ότι 4η δόση θα χρειαστεί σε 12 μήνες μετά την τρίτη δόση. Με την Όμικρον, πρέπει να περιμένουμε για να δούμε επειδή έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες, σημείωσε. Μπορεί ενδεχομένως να τη χρειαστούμε γρηγορότερα, είπε.

Δήλωσε ότι το πιο σημαντικό τώρα είναι να πραγματοποιηθούν οι ενισχυτικές δόσεις για τον χειμώνα. Πιστεύει ότι η τρίτη δόση θα δώσει πολύ καλή προστασία. Επίσης, δήλωσε ότι αγωγές όπως το αντιικό χάπι της Pfizer θα βοηθήσουν στην πρόληψη νοσηλειών και στον έλεγχο της Covid κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Η Pfizer θα έχει τα πλήρη αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών σε λίγες ημέρες και περιμένει το χάπι να δείξει κατά 89% μείωση των νοσηλειών και των θανάτων όπως στα ενδιάμεσα αποτελέσματα τον προηγούμενο μήνα.

Η Pfizer και BioNTech μπορούν να αναπτύξουν εμβόλιο που θα στοχεύει ειδικά την Ομικρον έως τον Μάριο του 2022, αν αποδειχτεί αναγκαίο. Ο CEO της Pfizer δήλωσε ότι αναμένει να προκύψουν νέες παραλλαγές στο μέλλον και η εταιρεία παρακολουθεί για να διαπιστώσει αν χρειάζονται προσαρμογές του εμβολίου.

Πηγές:
CNBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA