Από τη Δευτέρα 13 έως την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί φέτος το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας με κεντρικό θέμα «Πανδημία Covid-19: Η επόμενη μέρα».

Πέρσι την ίδια εποχή κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνέδριου 2020 αποφασίστηκε το θέμα του συνεδρίου του 2021, βάσει της προσδοκίας ότι φέτος θα είχαμε βγει από την πανδημία και θα συζητούσαμε για την επόμενη ημέρα… Εντούτοις η πανδημία είναι ακόμη σε εξέλιξη, όπως και η συζήτηση για τη διαχείρισή της. Σε μια περίοδο προσπάθειας για ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, η πανδημία της Covid-19 έχει επιβάλει αλλαγή προτεραιοτήτων και την κοινή προσπάθεια όλων μας. Τα θέματα του συνεδρίου περιλαμβάνουν πολλές συνεδρίες για την εξέλιξη της πανδημίας και την προοπτική της εξόδου από αυτή, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πραγματεύεται θέματα για την «επόμενη ημέρα». Δημόσια υγεία, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, φαρμακευτική πολιτική, χρόνια νοσήματα, αναδιάρθρωση και ανασυγκρότηση, ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας, χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2021, επικεντρώνεται στα δεδομένα και τις προκλήσεις που ανέδειξε η πανδημία σε αναζήτηση ενός οδικού χάρτη εξόδου από αυτήν. Αναλύει τις εμπειρίες και τα μαθήματα από την επιδημιολογία και τη δημόσια υγεία, την υγειονομική ασφάλεια, τις επιπτώσεις στην υγεία και την κοινωνία, την ψυχική υγεία, αλλά και στις ανισότητες, στην ανάγκη για κοινωνική υποστήριξη των μειονοτήτων και των ειδικών πληθυσμών, στις ευκαιρίες για επανασχεδιασμό και ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας, όπως είναι η καινοτομία και οι ψηφιακές τεχνολογίες. Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει την κρισιμότητα των προβλημάτων και έχει δεσμευθεί να τα αντιμετωπίσει, αλλά είναι οι λύσεις εφικτές; Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά, όπως για παράδειγμα: Επηρεάζεται η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας; Μεγεθύνεται το ποσοστό του πληθυσμού με ανεκπλήρωτες ανάγκες; Υπάρχει ανάγκη για ανασυγκρότηση της δημόσιας υγείας; Υπάρχουν επιπτώσεις για τους χρόνιους ασθενείς; Τίθεται εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα του υγειονομικού τομέα στη χώρα; Ποιες είναι οι νέες προτεραιότητες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Υπάρχουν εμπόδια στην υιοθέτηση καινοτομίας; Ποιες είναι οι πολιτικές διαχείρισης της αβεβαιότητας; Ποιες οι επιπτώσεις στις εθνικές πολιτικές για το φάρμακο ή και τις υπηρεσίες υγείας;

Περισσότεροι από 200 ομιλητές σε 57 συνεδρίες και στρογγυλά τραπέζια, στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών του συνεδρίου, θα αναπτύξουν τα παραπάνω θέματα και θα εκθέσουν τις απόψεις τους. Επίσης, θα παρουσιαστούν 66 ερευνητικές εργασίες, από τις οποίες θα βραβευθούν δύο έπειτα από αξιολόγηση.

Στις εργασίες του Συνεδρίου, που αποτελεί κατά γενική ομολογία, το πιο σημαντικό συνέδριο στο πεδίο των επιστημών της υγείας και της έρευνας υπηρεσιών υγείας με ουσιαστική επίδραση στις πολιτικές υγείας, συμμετέχουν, όπως κάθε χρόνο, όλοι οι φορείς του υγειονομικού τομέα, καθώς επίσης και επαγγελματίες υγείας, επιστήμονες από τις κοινωνικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές σπουδές, δημόσιοι λειτουργοί, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και πανεπιστημίων. Το συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η πανδημία και με γνώμονα τη διαφύλαξη της υγείας όλων.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχει σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με τον Υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη να συμμετέχει με ομιλία στην επίσημη έναρξη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα να απευθύνει την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου με θέμα τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας, και την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη και τους Γενικούς Γραμματείς Παναγιώτη Πρεζεράκο και Γιάννη Κωτσιόπουλο να συμμετέχουν με ομιλίες και σε στρογγυλές τράπεζες. Μεγάλη είναι η συμμετοχή των θεσμικών εκπρόσωπων του τομέα της υγείας, ενώ για επενδύσεις στην υγεία θα μιλήσει ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης την τελευταία ημέρα του συνεδρίου.

Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ) και το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon).

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Πανελληνίου Συνεδρίου για να δείτε το τελικό πρόγραμμα και να γνωρίσετε τους ομιλητές: www.healthpolicycongress.gr 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις