Ανησυχία προκαλεί κρούσμα γρίπης χοίρων σε άνθρωπο στη Δανία. Το κρούσμα αφορά γυναίκα και καταγράφηκε τον περασμένο μήνα στο Σγιέλαν ή Ζηλανδία, που είναι το μεγαλύτερο νησί της.

Το Σγιέλαν έχει έκταση 7.031 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό 2.224.773 κατοίκους, περίπου το 45% του πληθυσμού της Δανίας. Μεγαλύτερη πόλη της νήσου είναι η πρωτεύουσα της χώρας, Κοπεγχάγη.

Σύμφωνα με τις αρχές της χώρα, η ασθενής εισήχθη σε νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα και βγήκε θετική στον ιό. Ο πιθανότερος τόπος μετάδοσης θεωρείται το σφαγείο, στο οποίο εργαζόταν. Ο έλεγχος δεν εντόπισε άλλα κρούσματα και δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σποραδικά κρούσματα γρίπης των χοίρων σε ανθρώπους έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν στη Δανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε έκθεσή τους, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, οι επιστήμονες του ECDC υπογραμμίζουν πως η έκθεση σε χοίρους ή προϊόντα χοίρων αποτελεί τον πιο κοινό παράγοντα κινδύνου. Έχουν, επίσης, εντοπιστεί κρούσματα σε υγιή άτομα, τα οποία δεν έχουν εκτεθεί σε παρόμοιες συνθήκες.

Οι ιοί από ασθενείς με σοβαρές παθήσεις και θετικό τεστ γρίπης, θα πρέπει να αξιολογούνται περαιτέρω από τα εθνικά εργαστήρια αναφοράς γρίπης και τα συνεργαζόμενα κέντρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Πρέπει να παρακολουθείται η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και να λαμβάνονται τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Το ECDC παρακολουθεί τα κρούσματα της ζωονοσογόνου, μέσω των συστημάτων επιδημιολογικής επιτήρησης, προκειμένου να καταγραφούν ενδεχόμενες αλλαγές στον ιό.

Στελέχη του Οργανισμού αναμένεται να έχουν σύντομα συνάντηση με επιστήμονες από τη Δανία, προκειμένου να εξετάσουν λεπτομερώς την υπόθεση και να αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειες.

Επιδημία

"Γρίπη των χοίρων" ήταν η δημοφιλής ονομασία του ιού που ήταν υπεύθυνος για μια παγκόσμια επιδημία γρίπης, από το 2009 έως το 2010. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του βρετανικού συστήματος Υγείας, πρόκειται για έναν τύπο εποχικής γρίπης, ο οποίος τώρα καλύπτεται από το ετήσιο αντιγρπικό εμβόλιο.

Η επιστημονική ονομασία για τη γρίπη των χοίρων είναι A/H1N1pdm09. Συχνά συντομεύεται σε "H1N1". Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Μεξικό τον Απρίλιο του 2009. Έγινε γνωστός ως γρίπη των χοίρων επειδή είναι παρόμοιος με τους ιούς της γρίπης που προσβάλλουν τους χοίρους.

Εξαπλώθηκε γρήγορα από χώρα σε χώρα, επειδή ήταν ένας νέος τύπος ιού γρίπης στον οποίο λίγοι νέοι είχαν ανοσία. Συνολικά, το ξέσπασμα δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο είχε αρχικά προβλεφθεί, κυρίως επειδή πολλοί ηλικιωμένοι είχαν ήδη ανοσία σε αυτό. Στις 10 Αυγούστου 2010, ο ΠΟΥ κήρυξε επίσημα τη λήξη της πανδημίας.

Καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν τώρα κάποιο επίπεδο ανοσίας στον ιό A/H1N1pdm09, είναι πολύ λιγότερο ανησυχητικό από ό,τι ήταν το 2009 έως το 2010.

Τα συμπτώματα είναι ίδια με άλλους τύπους κοινής γρίπης (πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, πόνοι στο σώμα, πονοκέφαλοι και αίσθημα κόπωσης. Είναι συνήθως ήπια και περνούν μέσα σε 1 έως 2 εβδομάδες.

Όπως συμβαίνει με όλους τους τύπους γρίπης, μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, ιδιαίτερα εκείνοι με υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες