Πολιτική αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της κύρωσης της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ανέγερση του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση διαφωνεί με τη λειτουργία του ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με την κυβερνητική πλευρά θα αντιτείνει πως με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν το "Παπαγεωργίου" και η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού.

"Το νοσοκομείο θα απολαμβάνει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, θα διέπεται από τους νόμους που αφορούν τη λειτουργία του ΕΣΥ, αλλά και των νόμων που διέπουν τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων", ανέφερε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα.

Όπως σημείωσε, θα εφαρμοστούν καινοτομίες και σύγχρονο μοντέλο διοίκησης που περιλαμβάνουν γενικό διευθυντή, διαχειριστή κλινών και διαχειριστή κινδύνου, με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση των πόρων, τη βέλτιστη διαχείριση και συντονισμό κατανομής των κλινών και τον συντονισμό των διαδικασιών ελέγχου κινδύνων για το νοσοκομείο.

Με τη δωρεά των 160 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - είπε - θα δημιουργηθεί το πρώτο παιδιατρικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα. Το ελληνικό Δημόσιο παρέχει την έκταση για την εγκατάστασή του, τη διαμόρφωση της πρόσβασης (το οδικό δίκτυο) και τη στελέχωσή του. Η έκταση ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ για τη διαμόρφωση των οδικών προσβάσεων απαιτείται η συμμετοχή του Δημοσίου με προϋπολογισμό 60 εκατομμύρια ευρώ.

Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ είναι ένα πρότυπο και υπερσύγχρονο νοσοκομείο, τόσο στον σχεδιασμό του όσο και στη λειτουργία του. Θα διαθέτει 243 κλίνες, μεταξύ των οποίων 33 θέσεις με δυνατότητα ΜΕΘ και 46 θέσεις Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και Ημερήσιας Νοσηλείας.

Οι τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υπηρεσίες του θα συμπληρωθούν με την ανάπτυξη Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, με 20 κλίνες, καθώς και με τη στέγαση πανεπιστημιακών ερευνητικών εργαστηρίων, αμφιθεάτρων και χώρων διδασκαλίας. Θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με 716 εργαζόμενους, ενώ στη πλήρη λειτουργία του θα απασχολεί 1.010 εργαζόμενους.

Στο νοσοκομείο θα μεταφερθούν Πανεπιστημιακές παιδιατρικές και παιδοχειρουργικές κλινικές  που ήδη λειτουργούν σε διάφορα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι εξασφαλίζονται πλήρως, καθώς, μαζί με τις κλινικές, θα μεταφερθεί και το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές, με την ίδια εργασιακή σχέση, βαθμό και ειδικότητα που κατείχε.

Το κόστος λειτουργίας για το πρώτο έτος έχει υπολογιστεί σε περίπου 60 εκατ. ευρώ. Η αρχιτεκτονική μελέτη, την οποία έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης Renzo Piano (Centre Pompidou, Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος), προβλέπει την εναρμόνιση των χώρων θεραπείας με το φυσικό περιβάλλον.

Θα είναι Ψηφιακό, δηλαδή με ολοκληρωμένα συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών σε όλα τα τμήματα και επίπεδα του νοσοκομείου και ολοκληρωμένη διαχείριση των εγκαταστάσεων του. Θα είναι, επίσης, διασυνδεμένο με άλλες μονάδες Υγείας και φορείς. Θα είναι Πράσινο, δηλαδή θα λειτουργεί με μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός, το νοσοκομείο θα λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, θα απολαμβάνει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, θα διέπεται από τους νόμους που αφορούν τη λειτουργία του ΕΣΥ, αλλά και των νόμων που διέπουν τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων.

Αντιπαράθεση

Η άρνηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να εγκρίνει τη νομική μορφή του νέου νοσοκομείου, προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού.

Ο κ. Πλεύρης εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο κύρωσης με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: "Η πραγματικότητα είναι ότι, στη ζυγαριά να υπάρξει παιδιατρικό νοσοκομείο αλλά να είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, επιλέγετε να μην υπάρξει Παιδιατρικό Νοσοκομείο", είπε, για να σημειώσει:

"Θα ήταν απόλυτα σεβαστές οι ενστάσεις σας να ερχόσασταν και να λέγατε: 'εμείς διαφωνούμε, δεν πρέπει να είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου για αυτούς, για αυτούς, για αυτούς τους λόγους, επειδή όμως η αναγκαιότητα της ύπαρξης Νοσοκομείου Παιδιατρικού στη Θεσσαλονίκη ξεπερνάει κάθε διαφωνία μας, επιλέγουμε να ψηφίσουμε παρόλο που διαφωνούμε στο νομικό καθεστώς'. Η θέση σας για το νομικό καθεστώς σάς οδηγεί σε ψήφο να μην γίνει το Νοσοκομείο". 

Ξανθός

Ο κ. Ξανθός στηλίτευσε τον “ακραίο και περίπλοκο νομικισμό” στον οποίο επιδίδεται ο κος Πλεύρης προκειμένου να διαστρεβλώσει την ουσία της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει “παρών”, η οποία εξάλλου δεν καταψηφίζει το σχέδιο νόμου, αλλά δηλώνει ισχυρή αντίρρηση.

Υπενθύμισε ότι ο πολιτικός σχεδιασμός ενίσχυσης των συγκεκριμένων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ και απέδωσε τα εύσημα στο κοινωφελές ίδρυμα για την αρωγή του σε αυτές τις μέρες της υγειονομικής κρίσης και της οικονομικής χρεωκοπίας.

Ο κ. Ξανθός κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι εργαλειοποιεί τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προκειμένου να επιφέρει αλλαγές στο νομικό καθεστώς των νοσοκομείων αλλά και στις εργασιακές σχέσεις. Εγκάλεσε την ηγεσία του υπουργείου ότι προσβάλλει και απαξιώνει τους υγειονομικούς εργαζόμενους των υπόλοιπων νοσηλευτικών ιδρυμάτων εξαίροντας το ΓΝ “Παπαγεωργίου” σαν “στολίδι”.

Σχετικά με την τροπολογία παρατάσεων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για τους επικουρικούς ιατρούς και τους εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, ο κ. Ξανθός τόνισε πως πρόκειται για πρόσκαιρες και εμβαλωματικές ενέργειες και δε συνιστούν λύση, ενώ έρχονται με τραγική καθυστέρηση 1,5 έτους από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για 4000 προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε