"Πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων, που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID19". Αυτή είναι η μόνιμη επωδός στη σελίδα του ημερήσιου επιδημιολογικού δελτίου, που εκδίδεται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώνονται τη συγκεκριμένη μέρα, δεν αντιστοιχεί στο σύνολο των θανάτων που προκύπτουν. Για παράδειγμα, την Τετάρτη ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 87 ημερήσιοι θάνατοι και 24.410 από την αρχή της πανδημίας.

Αν από το 24.410 αφαιρεθεί το σύνολο των θανάτων της προηγούμενης μέρας (24.322), η διαφορά δεν δίνει 87 - όπως ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ - αλλά 88, δηλαδή το τελευταίο 24ωρο έχει αθροιστεί ένας ακόμη θάνατος, ο οποίος δεν ανακοινώθηκε, ούτε πρόκειται να ανακοινωθεί ποτέ.

Αυτός είναι ο λόγος που το iatronet.gr είχε χθες τίτλο "87 +1 ακόμη θάνατοι ασθενών με CoViD - 19.618 νέες λοιμώξεις".

"Λεπτομέρεια", θα μπορούσε να ισχυριστεί ένας καπροαίρετος παρατηρητής. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για λεπτομέρεια και εξηγούμαστε.

Τους τελευταίους μήνες, το επιδημιολογικό δελτίο περιλαμβάνει εκατοντάδες θανάτους, οι οποίοι δεν ανακοινώνονται ποτέ. Υπάρχουν στα "ψιλά γράμματα" του δελτίου και προκύπτουν μόνο με υπολογισμούς.

Το iatronet.gr επεξεργάστηκε τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τον Νοέμβριο έως και χθες και διαπίστωσε πως, σε λιγότερους από τρεισήμισι μήνες, δεν ανακοινώθηκαν 207 θάνατοι! Δεν ανακοινώθηκαν, δηλαδή, οι θάνατοι δύο ημερών με "φορτωμένες" απώλειες. 

 Μήνας  Σύνολο θανάτων Θάνατοι που ανακοινώθηκαν Διαφορά
Νοέμβριος 2021 2.219 2.159   60
Δεκέμβριος 2021  2.633 2.587   46
Ιανουάριος 2022 2.710  2.645  65
Φεβρουάριος 2022  910 874  36 
ΣΥΝΟΛΟ 8.472   8.265 207

Παρατηρητήριο

Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, ο Φεβρουάριος είναι από τους μήνες με τους περισσότερους θανάτους που "καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο μητρώο CoViD" και δεν ανακοινώθηκαν ποτέ. 

Σε 9 μόλις μέρες, δεν έχουν ανακοινωθεί 36 απώλειες ή κατά μέσο όρο 4 ανά ημέρα.

Η...μικρή αυτή αβλεψία δεν αφορά μόνον τον ΕΟΔΥ. Στα στατιστικά του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την CoViD, περιλαμβάνονται, επίσης, μόνον οι θάνατοι που έχουν ανακοινωθεί και όχι όσοι έχουν καταγραφεί.

Θα περίμενε κανείς οι απώλειες που "καταγράφονται με καθυστέρηση στο μητρώο CoViD" να ανακοινώνονται αναδρομικά. Να γνωστοποιείται, δηλαδή, πως τις τελευταίες Χ μέρες έχουν υπάρξει Χ θάνατοι που δεν ανακοινώθηκαν.

Σε διαφορετική περίπτωση, εγείρονται κάθε είδους υποψίες, τις οποίες κανένας καλοπροαίρετος παρατηρητής δεν θέλει να υιοθετήσει...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανεβαίνει και άλλο το clawback;
4 στους 5 ασθενείς κάνουν λανθασμένη χρήση των αναπνευστικών συσκευών
Αιματολογικές κακοήθειες στην κύηση