«Το 11ο Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ διοργανώνεται στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) στις 10-12 Μαρτίου 2022. Το Συνέδριο αποτελεί μία ευκαιρία για την προβολή των δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών του Τμήματος, με τη συμμετοχή των φοιτητών, των Καθηγητών και των συνεργατών του.

Το πολύπλευρο εκπαιδευτικό, ερευνητικό, κλινικό και επιτελικό έργο του Τμήματος θα παρουσιαστεί σε διάφορες θεματικές συνεδρίες και σε τρεις ταυτόχρονες παρουσιάσεις, ώστε να γίνει εφικτή η συνολική παρουσίαση των δυνατοτήτων, αποτελεσμάτων και προοπτικών του. “Ελπίζουμε η διά ζώσης παρουσία των φοιτητών και των Καθηγητών που συμμετέχουν στο Συνέδριο να πλαισιωθεί με την παρακολούθηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερο υ αριθμού συμμετεχόντων, με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το Συνέδριο προσέλκυσε συνολικά πάνω 250.000 διαδικτυακές επισκέψεις των ομιλιών, εργασιών και των ψηφιακών σελίδων του καταδεικνύει την κοινωνική δυναμική του και αποδίδει μια πολύ καλή παρακαταθήκη” αναφέρουν οι διοργανωτές.

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου θα διεξαχθεί προσυνεδριακή ημερίδα για την παρουσίαση των 53 προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος. Η διοργάνωση του Συνεδρίου συμπίπτει με την επέτειο των 80 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να συνδυαστούν οι δύο εκδηλώσεις, ώστε να αναδειχτεί αφενός μεν η ιστορική πορεία της Ιατρικής Σχολής με τα επιτεύγματά της, αφετέρου δε το δυναμικό παρόν και το πολλά υποσχόμενο μέλλον της. Την Τετάρτη 9 Μαρτίου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση για τα 80 χρόνια Ιατρικής Σχολής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα υπάρξουν θεματικές ενότητες από το πρωτοποριακό για την Ελλάδα, αγγλόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής, τη μοναδική για την ευρύτερη περιοχή Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας & Εκπαίδευσης, ενώ θα προβληθεί εκτενώς η ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητα του Τμήματος. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί ιστορικά επετειακά αφιερώματα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και στα 110 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Ιστορικά επετειακά αφιερώματα

Στο πλαίσιο του 11ου Επιστημονικού Συνεδρίου του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, θα πραγματοποιηθούν ιστορικά επετειακά αφιερώματα. Την Πέμπτη 10 Μαρτίου και ώρες 20:30 με 21:00, θα πραγματοποιηθεί, επί τη ευκαιρία των 110 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, διάλεξη του συγγραφέα Β. Νικόλτσιου, σχετικά με τη δράση του Υγειονομικού κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου και ώρες 19:00-21:00, θα υπάρξει αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, με ομιλητές τους:

Β. Βλασίδη σχετικά με τον θρίαμβο της Μικράς Ασίας στη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών,

Μ. Καζαντζίδου σχετικά με την έλευση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών τους,

Ε. Ιωαννίδου σχετικά με την υγεία των προσφύγων και τα προσφυγικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στη δεκαετία του 1920 και

Κ. Χατζηκυριακίδη σχετικά με τη συμβολή των προσφύγων στην οικονομική και πολιτιστική ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας.

Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ. Παράλληλα, θα υπάρξει φωτογραφικό αφιέρωμα στη Μικρασιατική καταστροφή από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024
Ανταπάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη για τη νοσηλεία του πατέρα του στο "Αττικόν"