Αν αυτό το κείμενο γραφόταν τρία χρόνια πριν, θα ξεκινούσαμε λέγοντας κάτι σαν "Δεν είναι εύκολο να διαχειριζόμαστε το στρες της καθημερινής ζωής". Και δεν είναι ότι έπαψε να ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά η καθημερινή ζωή όσο περνάει ο καιρός μοιάζει όλο και πιο δυστοπική. Οπότε ίσως χρειαστεί να πούμε πως δεν είναι και τόσο εύκολο να... υπάρχουμε αυτή την στιγμή.

Το άγχος για τη ζωή μας, για τα οικονομικά και την υγεία μας μέσα σε μια πανδημία, γεωπολιτικές συγκρούσεις ούτε μισό ημισφαίριο μακριά... Πολλοί από εμάς νιώθουμε έτοιμοι να καταρρεύσουμε από το συλλογικό στρες, ενώ άλλοι επιλέγουμε να κλεινόμαστε περισσότερο στον εαυτό μας (και στο Netflix, ή ό,τι μέσο έχουμε για να ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα). Αυτό σημαίνει πως σιγά-σιγά ο εγκέφαλός μας αρχίζει να αλλάζει. Το συνεχές στρες, η επιθετικότητα και η καχυποψία που καλλιεργούν τα social media, όλα αυτά μακροπρόθεσμα έχουν κάνει τον εγκέφαλό μας να αντιδρά και να σκέφτεται διαφορετικά.

Αυτές είναι μερικές ιδέες για πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ξεκινώντας την ημέρα μας, ώστε να καταφέρουμε να νιώθουμε πιο "συνδεδεμένοι" με τον εαυτό μας και πως ο εγκέφαλός μας βρίσκεται σε ετοιμότητα (αλλά όχι στρες) ανά πάσα στιγμή.

Λίγο διάβασμα

Λίγο πρωινό διάβασμα θα σας κάνει καλό. Είτε επιλέξετε να χαλαρώσετε με μερικές σελίδες από ένα καλό βιβλίο, είτε διαβάζοντας ένα ενδιαφέρον άρθρο, το να προσφέρετε καινούριες πληροφορίες στον εγκέφαλό σας μόλις ξυπνήσει είναι καλή ιδέα: Θα σας βοηθήσει να συγκεντρώνεστε πιο εύκολα και να μπαίνετε πιο γρήγορα σε παραγωγική διάθεση.

Πρωινή γυμναστική

Η γυμναστική εκτός του ότι μειώνει το στρες, βοηθά το σώμα μας να ξυπνήσει πιο εύκολα το πρωί και αυξάνει την ενέργεια που νιώθουμε την υπόλοιπη ημέρα. Είναι πολύ καλή ιδέα να ξυπνάτε μισή ώρα νωρίτερα για να κάνετε λίγη αερόβια άσκηση και μερικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος, όπως κάμψεις και καθίσματα.

Δοκιμάστε διαλογισμό

Δεν λειτουργεί για όλους, και χρειάζεται αρκετή πρακτική για να νιώσετε ότι σας βοηθά με ουσιαστικό τρόπο, αλλά ο διαλογισμός δεν είναι ποτέ κακή ιδέα. Αν έχετε δει ότι δεν μπορείτε να ακολουθήσετε αυτή την πρακτική, ανάλογα αποτελέσματα (με μπόνους λίγη σωματική άσκηση) θα έχετε με λίγη πρωινή γιόγκα.

Ακούστε κλασική μουσική

Η απαλή, χαλαρωτική κλασική μουσική έχει φανεί μέσα από έρευνες ότι μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα, ηρεμώντας τον εγκέφαλο. Δοκιμάστε να βάλετε κλασική μουσική όσο ετοιμάζεστε για τη δουλειά ή όσο κάνετε πρωινή γυμναστική.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να κοιμάστε καλά

Όσες προσπάθειες και αν κάνουμε για να ενισχύσουμε τη διάθεσή μας το πρωί, τίποτα δεν θα λειτουργήσει στο βαθμό που θέλουμε αν δεν είναι καλός και επαρκής ο ύπνος μας. Συνεπώς, αν το πρόγραμμά σας σε αυτόν τον τομέα έχει απορρυθμιστεί, φροντίστε πρώτα να κοιμάστε καλύτερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας