Ακόμα και ‘’ασφαλή’’ επίπεδα όζοντος στην ατμόσφαιρα μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός εφήβου για κατάθλιψη, έδειξε νέα έρευνα.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 4 ετών για την ψυχική υγεία 213 εφήβων ηλικίας 9-13, στο San Francisco Bay, και τα συνέκριναν με στοιχεία για την ποιότητα αέρα στον τόπο διαμονής τους.

Οσοι ζούσαν σε περιοχές με σχετικά υψηλότερα επίπεδα όζοντος είχαν σημαντικές αυξήσεις σε συμπτώματα κατάθλιψης με το πέρασμα του χρόνου, παρόλο που τα επίπεδα όζοντος στη γειτονιά τους δεν ήταν υψηλότερα από τα εθνικά όρια.

Η σχέση μεταξύ ρύπανσης από όζον και συμπτωμάτων κατάθλιψης, όπως χρόνια λύπη ή απελπισία, προβλήματα συγκέντρωσης, διαταραχές ύπνου και αυτοκτονικές σκέψεις, δεν επηρεάστηκε από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, το οικογενειακό εισόδημα και την εκπαίδευση των συμμετεχόντων.

Η Erika Manczak, του University of Denver, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι ακόμα και χαμηλά επίπεδα έκθεσης στο όζον έχουν πιθανόν βλαβερή επίδραση.

Το όζον και άλλα είδη ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να συμβάλλουν  σε υψηλά επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, που έχει συνδεθεί με κατάθλιψη. Οι έφηβοι ενδεχομένως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, επειδή περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, υπέδειξε η έρευνα.

Υψηλότερα επίπεδα όζοντος έχουν συνδεθεί με διάφορες νόσους όπως άσθμα, ιους του αναπνευστικού και πρόωρο θάνατο από αναπνευστικά αίτια.

Είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει σχέση μεταξύ επιπέδων όζοντος και κατάθλιψης στους εφήβους, αναφέρουν ερευνητές. Ωστόσο δεν αποδείχτηκε αιτιατή σχέση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Developmental Psychology.

Πηγές:
Developmental Psychology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας