Ερευνητές του Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School, Harvard T. H. Chan School of Public Health, Rush Medical College και Brigham and Women's Hospital ανακάλυψαν σχέση μεταξύ χρήσης αντιβιοτικών σε γυναίκες μέσης ηλικίας και μελλοντικής νοητικής εξασθένησης.

Στην έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν σχέση μεταξύ χρήσης αντιβιοτικών από γυναίκες στη μέση ηλικία και μεγαλύτερου από το αναμενόμενο βαθμού νοητικής εξασθένησης.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από την Nurses' Health Study II, και εστίασαν σε νοσηλεύτριες για πολλά χρόνια.

Εξέτασαν αυτές με μέση ηλικία τα 54,7 έτη.

Ανέλυσαν στοιχεία 15.129 νοσηλευτριών που περιέγραφαν τη χρήση αντιβιοτικών και τα αποτελέσματα νοητικών σκορ που συλλέχτηκαν αρκετά χρόνια αργότερα, συγκρίνοντας αυτές που έλαβαν αντιβιοτικά σε περιόδους διαφορετικής διάρκειας με αυτές που δεν έλαβαν.

Η καθεμία χωρίστηκε σε μια από τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με τη χρήση αντιβιοτικών- από τη μη χρήση έως τη χρήση για πάνω από 2 μήνες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι νοσηλεύτριες που είχαν λάβει αντιβιοτικά για τουλάχιστον 2 μήνες είχαν χαμηλότερο σκορ σε τεστ νοητικών ικανοτήτων σε σχέση με αυτές που τα είχαν λάβει για πιο μικρό διάστημα ή καθόλου.

Υποδεικνύουν ότι η εξασθένηση ήταν περίπου ισοδύναμη με 3-4 χρόνια γήρανσης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE.

Πηγές:
PLOS ONE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα