Θεωρείται μια διαταραχή του κατώτερου πεπτικού συστήματος, η οποία σχετίζεται με την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου με το έντερο και αντίστροφα, καθώς το έντερο θεωρείται ως δεύτερος εγκέφαλος ο οποίος έχει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού.

Συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή:

  • Κοιλιακού άλγους, το οποίο υποχωρεί μετά την κένωση.
    Συγκεκριμένα ο πόνος υπάρχει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για τους τελευταίους 3 μήνες.
  • Αλλαγή στη συχνότητα των κενώσεων αλλά και στο σχήμα των κοπράνων ή στην ύπαρξη βλέννας
  • Φουσκώματος και πολλών αερίων, ιδιαίτερα μετά το φαγητό
  • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή εναλλαγή

Το ΣΕΕ μπορεί να εμφανιστεί λόγω κακής διατροφής, με μη σταθερή λήψη γευμάτων, καθιστικής ζωής, αλλά και λόγω άγχους, καθώς η συναισθηματική κατάσταση επηρεάζει διαφορετικά τον κάθε άνθρωπο και τις τροφές που λαμβάνει.

Προτού, όμως, προχωρήσουμε στη διάγνωση καλό θα ήταν αρχικά να προβούμε σε κάποιες εξετάσεις (αιματολογικές, κολονοσκόπηση, εξέταση κοπράνων), με σκοπό να αποκλείσουμε άλλες ασθένειες όπου τα συμπτώματα είναι παρόμοια, όπως συμβαίνει στον καρκίνο του παχέος εντέρου, στη νόσο του Crohn κ.α.

Άτομα τα οποία έχουν διαγνωστεί με ΣΕΕ συνιστάται να καταγράφουν τα γεύματά τους (και τι περιείχαν), τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν την ώρα στης κατανάλωσης, καθώς και τα συμπτώματα που εμφάνισαν μετά τη βρώση.

Η συναισθηματική κατάσταση, όπως προαναφέρθηκε, παίζει σημαντικό ρόλο, αφού η τροφή επηρεάζεται διαφορετικά ανάλογα με τα συναισθήματα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εντοπίσουμε ποιες τροφές μας ενοχλούν και να τις αποφεύγουμε.

Αρκετές φορές τα περιττά κιλά εντείνουν το πρόβλημα, καθώς έχει αποδειχθεί, ότι η απώλεια έστω και 10% του περιττού βάρους απαλλάσσει από τη δυσφορία ιδιαίτερα στις γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Ταυτόχρονα, η άθληση μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα και τη μείωση του στρες, αφού πραγματοποιείται μέσω της πίεσης των κοιλιακών μυών κινητικότητα του εντέρου. Ταυτόχρονα ανακουφίζει από αέρια, τυμπανισμό και δυσφορία.

Ως προς την κατανάλωση τροφίμων πρέπει να σημειωθεί, πως αφορά τον καθένα ξεχωριστά και αυτό μπορεί να το καθορίσει ο ίδιος ο ασθενής με τον κατάλληλο διαιτολόγο-διατροφολόγο. Όμως υπάρχουν και γενικές οδηγίες που μπορούμε να ακολουθήσουμε, με σκοπό την αντιμετώπιση του ΣΕΕ.

Η κατανάλωση γάλακτος θα πρέπει να διακοπεί και να γίνεται μόνο μέσω άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως είναι το γιαούρτι, το οποίο περιέχει λιγότερη λακτόζη. Αυτό συμβαίνει, διότι με την αύξηση της ηλικίας το γαστρεντερικό σύστημα χάνει την ικανότητά του να διασπά τη λακτόζη. Προτείνεται επίσης, η κατανάλωση προϊόντων χωρίς λακτόζη.

Ιδιαίτερα προσεκτική θα πρέπει να είναι η κατανάλωση των φυτικών ινών, καθώς από τη μία ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα από την άλλη όμως πολλαπλασιάζουν τους πόνους και τα αέρια. Η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή θα πρέπει να γίνει σταδιακά και σε μικρές ποσότητες με αρκετή κατανάλωση υγρών-νερού.

Η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής προβιοτικών σε συνδυασμό με πρεβιοτικά θεωρείται απαραίτητη λύση στην θεραπεία, αφού βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου επαναφέροντας την ισορροπία του στη μικροχλωρίδα.

Παράλληλα, η ειδική δίαιτα FODMAPS ακολουθείται από άτομα που πάσχουν από ευερέθιστο έντερο. Αυτή, όμως θα πρέπει να διαρκεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (περίπου 4-6 εβδομάδων) όπου απομακρύνονται τρόφιμα και συγκεκριμένα μια ομάδα υδατανθράκων βραχείας αλυσίδας (τα παραπάνω βρίσκονται σε συγκεκριμένη λίστα), τα οποία το λεπτό έντερο απορροφά ελάχιστα και η ζύμωσή τους γίνεται γρήγορα από την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προκαλούνται τα συμπτώματα του ΣΕΕ. Σταδιακά γίνεται επανεισαγάγει των τροφών με αυξανόμενες ποσότητες.

Παρασκευή-Μαρίνα Φρύδα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη
2315 111 022

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα