Νέοι άντρες με φτωχή διατροφή είχαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης όταν ακολούθησαν υγιεινή, Μεσογειακή διατροφή, έδειξε νέα έρευνα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, διήρκεσε 12 εβδομάδες και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του University of Technology Sydney.

Η Jessica Bayes, δήλωσε ότι είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που αξιολογεί την επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στα συμπτώματα κατάθλιψης αντρών ηλικίας 18-25 ετών.

Οι συμμετέχοντες ήταν πρόθυμοι να αλλάξουν διατροφή και αυτοί που υιοθέτησαν τη Μεσογειακή, μπόρεσαν να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό την αρχική τους διατροφή υπό την καθοδήγηση διατροφολόγου, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι γιατροί και ψυχολόγοι θα πρέπει να σκέφτονται να παραπέμπουν νέους άντρες με κατάθλιψη σε διατροφολόγο, ως σημαντικό συστατικό της αντιμετώπισης της κλινικής κατάθλιψης.

Η διατροφή που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα ήταν πλούσια σε χρωματιστά λαχανικά, όσπρια, λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο, ανάλατους ξηρούς καρπούς και προιόντα ολικής άλεσης.

Στόχος ήταν να αυξηθεί η ποιότητα με φρέσκιες τροφές και η μείωση του πρόχειρου φαγητού, της ζάχαρης και του κατεργασμένου κόκκινου κρέατος.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες παρέμειναν στο πρόγραμμα και πολλοί ανυπομονούσαν να συνεχίσουν τη διατροφή αυτή και μετά το τέλος της έρευνας-που δείχνει πόσο αποτελεσματική, ανεκτή και πολύτιμη θεωρούσαν την παρέμβαση.

Πηγές:
American Journal of Clinical Nutrition

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας