Ασθενείς που υποβάλλονταν σε αιμοδάλυση  και μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, το να είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί μείωνε τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από  COVID-19.

Αυτό αναφέρει έρευνα στο Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Ο Damien R. Ashby, του Imperial College Healthcare NHS Trust στο Λονδίνο, πραγματοποίησε έρευνα παρατήρησης σε ανθρώπους που υποβάλλονταν σε αιμοδάλυση  κατά την περίοδο των εμβολιαστικών προγραμμάτων, με τα BNT162b2 και AZD1222.

Λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκε σε 1.323 ασθενείς περιλαμβανομένων 79%, 7%, και 14% ανεμβολίαστων, μετά την πρώτη δόση και μετά τη δεύτερη, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι ασθενείς είχαν ελαφρά πορεία αλλά 39% και 13 % νοσηλεύτηκαν και πέθαναν αντίστοιχα.

Μεγαλύτερη σοβαρότητα της νόσου φάνηκε να σχετίζεται με μεγαλύτερη ηλικία, διαβήτη, κατεσταλμένο ανοσοποιητικό.

Αν προηγουμένως είχαν κάνει 2 δόσεις εμβολίου υπήρχε 75 και 88% μείωση του κινδύνου εισαγωγής και θανάτου αντίστοιχα σε σύγκριση με μη εμβολιασμένους ασθενείς.

Σε ασθενείς άνω των 65 ετών ή με αυξημένο διάστημα από τον εμβολιασμό δεν χάθηκε η προστασία. Δεν παρατηρήθηκε διαφορά μεταξύ των εμβολίων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο εμβολιασμός συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής πορείας της COVID-19 σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοδάλυση και έχουν λοίμωξη από SARS-CoV-2.

Πηγές:
Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού