Το βιβλίο, του Ομότιμου Καθηγητή Ορθοπαιδικής και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Καθηγητή Ορθοπαιδικής και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Τexas (ΗΠΑ), Δρ. Αλεξάνδρου Χατζηπαύλου, με τίτλο: «Πίσω από τις σκιές των ιατρικών σκέψεων (παρεκκλίσεις, νοοτροπίες, μηχανορραφίες και εκπαίδευση)*», παρουσιάστηκε την 1η Ιουλίου 2022, σε μία εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρία Αθλητιατρικών Επιστημών και Ασφαλούς Άθλησης ΑΜΚΕ (SPORTS MEDWORLD) και η Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού (ΕΑΕΤΕ), στη μαρίνα Αλίμου, στο σκάφος Bounty.

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του καθηγητή Αλ. Χατζηπαύλου απευθύνεται στο ευρύ κοινό, εκλαϊκεύοντας την επιστημονική γνώση και αναδεικνύοντας με έναν ιδιαίτερο τρόπο την πολυπλοκότητα των ιατρικών σκέψεων και πράξεων.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο Καθηγητής Δερματολογίας, Νομικός, Πρόεδρος Ιπποκρατείου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, πρ. Γεν. Γραμ. Υπουργείου Παιδείας & Αντιπρύτανης, Δρ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης. Όπως ανέφερε ο ίδιος, προσέγγισε το βιβλίο με τον προσήκοντα σεβασμό για να εισέλθει στο πνεύμα και το συναίσθημα του συγγραφέα για να αποκωδικοποιήσει «φράσεις και νοήματα ενός στωικού ιατροφιλόσοφου με την ενδοσκοπική δύναμη της αυτοκριτικής και τη γενναιότητα να αντισταθεί στο κατεστημένο με την ολιστική προσέγγιση της ιατρικής που διακατέχει τον συγγραφέα».

Για το σκοπό του βιβλίου, ο Καθηγητής, Δρ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης επεσήμανε ότι είναι «η παρουσίαση των προβληματισμών αναφορικά με περιστατικά που αντιμετωπίζει ο ιατρός και που μπορεί να καταλήξουν σε ιατρικά σφάλματα. Αυτά τα προβλήματα είναι πολλά. Οι βασικοί παράγοντες είναι: α) οι γνωστικές διαδικασίες στο συλλογισμό του ιατρού για αποφάσεις εκτέλεσης της ιατρικής πράξης, β) η τεχνική ικανότητά του, η οποία εξαρτάται από την εκπαίδευση και γ) η ενδεχόμενη συναισθηματική φόρτιση, η οποία επηρεάζει τις δύο προαναφερόμενες λειτουργίες».

Τι επηρεάζει μία ιατρική πράξη; Γιατί συμβαίνουν ιατρικά λάθη; Πώς θα αποφευχθούν;

«Οι συναισθηματικές προκαταλήψεις προερχόμενες από τις υποκειμενικές, εκάστου ιατρού, αντιλήψεις δε χωρούν στην επιστήμη, πολλώ δε μάλλον στην Ιατρική», τόνισε ο Καθηγητής Κ. Κουσκούκης. «Οι περί ηθικής σκέψεις βασίζονται, στο μέγιστο βαθμό, σε συναισθηματικές επιρροές του ιατρού. Η ηθική θα έπρεπε να διδάσκεται στις Πανεπιστημιακές Σχολές. Δυστυχώς, αυτό αμελείται και ο πάροχος ιατρικής φροντίδας αυτονοήτως θεωρείται ηθικά άμεμπτος. Ψυχολογικές μελέτες έχουν συμπεράνει πως πρόκειται για μία αντίληψη δίχως υπόσταση.

Το ιατρικό επάγγελμα έχει πολλούς στρεσογόνους παράγοντες, οι οποίοι επίσης μπορούν να επηρεάζουν τη διανοητική ικανότητα του γιατρού και να τον οδηγούν σε λάθη κυρίως κατά τη διάρκεια της γνωστικής διαδικασίας του συλλογισμού του. Είναι γεγονός πως ακόμα και οι ώρες του 24ώρου επηρεάζουν την αποδοτικότητα του ιατρού. Η αποδοτικότητα της θεραπείας εξαρτάται όχι μόνο από τον ιατρό, αλλά και από τη συμμόρφωση του ασθενούς», κατέληξε.

«Δυστυχώς, οι απάτες στην Ιατρική δεν μπορούν να αποφευχθούν! Θα μπορούσαν, όμως, να ελαχιστοποιηθούν!»

Ο ίδιος ο συγγραφέας και καθηγητής Ορθοπαιδικής, Δρ. Αλ. Χατζηπαύλου, υπογραμμίζει στον πρόλογο του βιβλίου του: «Δυστυχώς, οι απάτες στην Ιατρική δεν μπορούν να αποφευχθούν διότι οι ιατροί δεν είναι υπεράνθρωποι. Θα μπορούσαν, όμως, να ελαχιστοποιηθούν, αν οι βασικές αρχές Ηθικής και συμπεριφοράς διδάσκονταν σε οργανωμένα μαθήματα στους φοιτητές και τους ειδικευόμενους ιατρούς». Κάνοντας, πραγματικά, κατάθεση ψυχής, και κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των προσκεκλημένων, κατά την ομιλία του, ο Δρ. Αλ. Χατζηπαύλου αναφέρθηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια σε πραγματικά περιστατικά ιατρικών λαθών, από την προσωπική του εμπειρία, αναλύοντας τους παράγοντες που παρεμβάλλονται στην εκτίμηση του περιστατικού από τον ιατρό και συχνά μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος εκτίμηση.

Στο τέλος της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στον καθηγητή και συγγραφέα, Δρ. Αλ. Χατζηπαύλου από τους συνδιοργανωτές. Ειδικότερα, εκ μέρους της ΑΜΚΕ SPORTS MEDWORLD και του προέδρου της κ. Δημήτρη Τσιτσιρόπουλου, MSc,PT (ειδικού Αθλητικών κακώσεων & Aποκατάστασης, TouroCollege, NY-USA), απονεμήθηκε στον Καθηγητή Αλ. Χατζηπαύλου πλακέτα για τα 50 χρόνια συνεχούς και πολύπλευρης προσφοράς στην ιατρική και την έρευνα. Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο γνωστός χειρουργός λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής, Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Εκ μέρους της ΕΑΕΤΕ, η πρόεδρος, κα Ρούλα Σκουρογιάννη, MA (δημοσιογράφος και επικοινωνιολόγος) αναγόρευσε τον Καθηγητή Αλ. Χατζηπαύλου Επίτιμο Μέλος της Ένωσης ως ελάχιστη αναγνώριση του σπουδαίου και πολυετούς έργου του, εντός και εκτός Ελλάδας.

Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε από την ΑΜΚΕ SPORTS MEDWORLD και στον Καθηγητή Δερματολογίας, Δρ. Κ. Κουσκούκη για την άοκνη προσφορά του στην επιστήμη. Και αυτή η βράβευση έγινε από τον Δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Ομογένειας, συντάκτες του ιατρικού τύπου και διαπρεπείς εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας της χώρας, μεταξύ των οποίων οι: Χρήστος Γώγος, (Ιατρός – Νευροχειρουργός - Υποψήφιος Δήμαρχος Βύρωνα), Γεώργιος Βασταρδής, (Διευθυντής Κλινικής Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης (MISS) του Metropolitan General), Ιωάννης Λύρας, (Πλαστικός Χειρουργός-Πρόεδρος EAPS-ACEIP-Επίτημος Πρόξενος της Βραζιλίας στην Ελλάδα), Δημήτριος Κούβελας, (Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ), Γεώργιος Γουδέβενος, (Dr. of Manual Medicine-Φυσικοθεραπευτής), Άγις Χρυσαφίδης, (Νομικός, Ειδικός στη Διοίκηση Υγείας), Κωνσταντίνος Παύλου, (B.Sc. M.Sc., Sc.D., FAAKPE), Φοίβη Στριμενοπούλου, (Διευθύντρια στο Μεσογειακό Κέντρο Αποκατάστασης-Λουτράκι), Νικόλαος Ντζελβές, (Διευθυντής ΔΟΕ-Οικονομικός Επιθεωρητής-Υποστράτηγος Ε.Α.) κ.α.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας