Ένα τραγικό περιστατικό που έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πρόσφατη υπόθεση της Πάτρας, βλέπει το φως της δημοσιότητας στη Θεσσαλονίκη, μετά από καταγγελία ενός ζευγαριού. Σύμφωνα με τη μήνυση που υποβλήθηκε κατά παντός υπευθύνου, η γυναίκα μετέβη ετοιμόγεννη και με συσπάσεις στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, αλλά την έδιωξαν επειδή σε μισή ώρα έληγε η εφημερία. Στο Παπαγεωργίου που έπαιρνε την σκυτάλη της εφημερίας, δεν την υπέβαλλαν - όπως καταγγέλλουν - σε επείγουσα καισαρική, με αποτέλεσμα να προκύψουν σοβαρές επιπλοκές που οδήγησαν στον θάνατο του νεογέννητου, τέσσερις μήνες αργότερα.

Όπως περιγράφεται στη μήνυση, που δημοσιεύει το GRTimes, η γυναίκα διένυε την 39η εβδομάδα της κύησης στις 26 του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τον σύζυγό της στο εφημερεύον νοσοκομείο Ιπποκράτειο, έχοντας αφόρητους πόνους και συσπάσεις στη μήτρα με αίμα. Παράλληλα, η εμβολιασμένη με δύο δόσεις μητέρα άλλων δύο παιδιών, ήταν θετική στη νόσο COVID-19, χωρίς συμπτώματα.

Από το Ιπποκράτειο στο Παπαγεωργίου

Σύμφωνα με την καταγγελία, έφτασαν στο ΤΕΠ του Ιπποκράτειου περίπου στις 7 το πρωί. Η καταγγέλλουσα περιγράφει το χρονικό στη μήνυση: "Παρότι δήλωσα την κρισιμότητα της κατάστασης μου, μόλις περί τις 7.20 επελήφθη της κατάστασης μου κάποια ιατρός ή ειδικευόμενη ιατρός η οποία διενήργησε υπερηχογράφημα και υποτίθεται καρδιοτοκογράφημα!

Έκπληκτη άκουσα ότι επειδή σε μισή ώρα έληγε η εφημερία του νοσοκομείου, αρνούντο να μου κάνουν εισαγωγή και να με υποβάλουν σε άμεση διαδικασία να γεννήσω, ακόμη και με καισαρική τομή, αφού ήδη δίδοντας το ιστορικό μου, τους είπα ότι έχω γεννήσει άλλες δύο φορές υγιέστατα παιδιά, πάλι με καισαρική τομή", αναφέρει και προσθέτει:

"Με έδιωξαν λοιπόν περί τις 7.30 π.μ. από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο, λέγοντας μου να πάω στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο στις 8.00 π.μ. άρχιζε τη δική του εφημερία. Μάλιστα δε, όπως αναφέρω, μου αρνήθηκαν και τη μεταφορά μου με ασθενοφόρο παρότι ήμουν σε οικτρή κατάσταση από τους πόνους και το αίμα".

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου εισήχθη αρχικά περί τις 8:40 το πρωί, όχι στην γυναικολογική κλινική για τον τοκετό, αλλά σε τμήμα COVID-19 του ΤΕΠ, όπως αναφέρει. "Στις 9.40 π.μ., της ίδιας ημέρας, με εισήγαγαν στη μαιευτική κλινική για επείγουσα, άμεση χειρουργική επέμβαση καισαρικής τομής, όπου και τελικώς μια ώρα μετά, ήτοι στις 10.30 π.μ. γέννησα με καισαρική τομή ένα άσφυγμο, άρρεν, ώριμο νεογνό υπό ισχιακή προβολή, έχοντας ήδη υποστεί εκ της εγκληματικής αρνήσεως, αλλά και της καθυστερήσεως των δύο νοσοκομείων, αποκόλληση πλακούντα και ρήξη μήτρας", συμπληρώνει η μητέρα.

Το νεογνό διασωληνώθηκε άμεσα με ισχαιμική υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του νοσοκομείου, όπου κατέληξε τέσσερις μήνες μετά, την 21η Ιουνίου. Η μητέρα νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση, λόγω αποκόλλησης του πλακούντα και ρήξης της μήτρας, για οκτώ ημέρες, από τις 26 Φεβρουαρίου έως και τις 4 Μαρτίου 2022.

Χάθηκαν 3,5 ώρες

Όπως αναγράφεται στη μήνυση, σύμφωνα με βεβαίωση του ιδιώτη γυναικολόγου – μαιευτήρα ο οποίος παρακολουθούσε τη γυναίκα, το έμβρυο καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα.

Το ζευγάρι αναφέρει ότι επί χάθηκαν 3,5 υπερπολύτιμες ώρες – από τις 7 ως τις 10:30- για την υγεία του παιδιού και της εγκυμονούσας.

"Δυστυχώς και αυτή η υπόθεση είναι ίδια και απαράλλαχτη με αυτή του νοσοκομείου 'Άγιος Ανδρέας", της Πάτρας. Ενώ σε ετοιμόγεννη γυναίκα διαπίστωσαν αιμορραγία, την έδιωξαν από το νοσοκομείο γιατί σε μισή ώρα έληγε η εφημερία τους, αντί να την οδηγήσουν εσπευσμένα σε γέννα, με καισαρική τομή. Η καθυστέρηση τριών ωρών είχε σαν αποτέλεσμα να γεννηθεί ένα παιδί με υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια και τελικά να αποβιώσει, η δε ίδια να κινδυνεύσει σοβαρά. Τέτοιου είδους εγκληματικές αμέλειες πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά", δήλωσε στο grtimes ο δικηγόρος της οικογένειας, Χαράλαμπος Αποστολίδης.

Οι μηνυτές δεν καταλογίζουν καμία ευθύνη στους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του "Παπαγεωργίου", όπου νοσηλεύτηκε το βρέφος διασωληνωμένο και παρά τις επίπονες προσπάθειες της διευθύντριας και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού δεν κατέστη δυνατό να επανορθωθεί η κατάσταση.

Τι απαντά η διοίκηση του Ιπποκρατείου

Το νοσοκομείο Ιπποκράτειο αναφέρεται στο περιστατικό με την εξής ανακοίνωση: 

"Aναφορικά με την ιατρική αντιμετώπιση περιστατικού, και των ανακριβών στοιχείων που σ΄ αυτά αναφέρονται, από τον διενεργηθέντα στο αρχείο του Νοσοκομείου έλεγχο προκύπτει ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 7.25 π.μ., προσήλθε έγκυος σε τελειόμηνη κύηση με αναφερόμενο κοιλιακό άλγος και διαγνωσμένη από ημερών με COVID-19.

Σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, εξετάστηκε από τη μαία και την ιατρό της εφημερίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις θετικές σε COVID-19 εγκύους.

Διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβάλουν την άμεση εισαγωγή της.

Η έγκυος αποχώρησε από το τμήμα επειγόντων στις 8.10 π.μ., χωρίς αιμόρροια ή άλλη συμπτωματολογία και με οδηγίες. Τα στοιχεία του ιατρικού της φακέλου της χορηγήθηκαν την 9-6-22 κατόπιν αιτήσεως της.

Το προσωπικό, ιατρικό και μη, του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ" διαχρονικά επιτελεί στο ακέραιο το υπηρεσιακό του καθήκον για την lege artis παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη και είναι στη διάθεση κάθε ελεγκτικής αρχής αναφορικά με καταγγελίες περί του αντιθέτου.

Το ίδιο δε στο πλαίσιο της διαφάνειας διερευνά όλες τις αναφορές – καταγγελίες που κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία".

Ανακοίνωση Παπαγεωργίου

Από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου ανακοινώθηκαν τα εξής:

"Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με τη νοσηλεία ασθενούς στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπως προκύπτει από τον ιατρικό φάκελο της ασθενούς και τα αρχεία του Νοσοκομείου, η ίδια προσήλθε στα εξωτερικά ιατρεία στις 8:40 π.μ., λόγω συσπάσεων.

Η εξέταση ολοκληρώθηκε στις 9:10 π.μ. και αποφασίστηκε η διενέργεια επείγουσας καισαρικής τομής. Στη συνέχεια, η ασθενής μεταφέρθηκε, στις 9.30 π.μ., στο χειρουργείο Covid - 19.

Σύμφωνα με το ιατρικό αρχείο του Νοσοκομείου, το έμβρυο γεννήθηκε χωρίς σφυγμό, διασωληνώθηκε άμεσα και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Η μητέρα μεταφέρθηκε άμεσα για νοσηλεία σε τμήμα Covid -19 και έλαβε εξιτήριο από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στις 4/3/2022.

Κατά την έξοδό της, ήταν σε καλή γενική κατάσταση και έλαβε οδηγίες από τους θεράποντες ιατρούς. Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου έδωσε πλήρες αντίγραφο του ιατρικού φακέλου στην ασθενή και στον νομικό της εκπρόσωπο, μετά από αίτημα της ασθενούς στις 25/5/2022.

Το προσωπικό του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου ενήργησε τάχιστα, με πλήρη επαγγελματισμό και ευσυνειδησία και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα για έγκυες θετικές στην Covid -19".