Μεσούσης της θερινής περιόδου και με νέο κύμα πανδημίας, οι ζωές των ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο αλλά και όλων των πολιτών που έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η Μεσογειακή Αναιμία ή Θαλασσαιμία (γνωστή παλαιότερα ως αναιμία του Cooley) και η Δρεπανοκυτταρική Νόσος είναι κληρονομικές μορφές βαριάς αναιμίας που η θεραπεία τους βασίζεται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος ανά δεκαπενθήμερο από τη βρεφική ηλικία των πασχόντων και η ζωή τους είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την εθελοντική και τακτική προσφορά του αίματος από τους συνανθρώπους μας.

Απειλητικές για τη ζωή ελλείψεις αίματος παρατηρούνται σε αρκετές Μονάδες ήδη, όπως και κάθε καλοκαίρι, ενώ έχει φουντώσει για τα καλά το νεότερο κύμα της πανδημίας.  Η Πολιτεία πρέπει άμεσα να φροντίσει να μη φτάσουμε ξανά στο σημείο, όταν μέσα στην πανδημία, οι πάσχοντες ουσιαστικά "εκβιάζονταν" προς εξεύρεση αιμοδοτών προκειμένου να μεταγγιστούν αφού δεν είχε ληφθεί καμία επαρκής μέριμνα από την πολιτεία για το θέμα των γενικότερων ελλείψεων από τις οποίες πλήττονται σε σταθερή βάση οι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο ανεξαρτήτως συνθηκών.

Η Αιμοδοσία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον Εθνικό Σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης ώστε να μην διακινδυνεύσουν ζωές ή να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες λόγω κορωνοϊού. 

Ως εκ τούτου προτείνονται:

  • Η συμπερίληψη του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στον Εθνικό Σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία
  • Να γίνει μια συντονισμένη ενημέρωση:
  1. Για την ανάγκη αιμοδοσίας την καλοκαιρινή περίοδο
  2. Για την μη ύπαρξη κινδύνου για τους αιμοδότες να κολλήσουν covid 19 λόγω τήρησης όλων των μέτρων προστασίας
  3. Για την οργάνωση και καθορισμό χώρων, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τις Διοικήσεις των νοσοκομείων, του Δήμους και την ευρύτερη κοινότητα, ακόμη και εκτός νοσοκομείων, που θα μπορούσε κάποιος να αιμοδοτήσει.
  • Χρηματοδότηση και στελέχωση για πλήρη λειτουργία των 4 σταθερών αιθουσών αιμοληψίας στην Αθήνα όπως προβλέπεται από το σχεδιασμό του Ε.ΚΕ.Α.
  • Να δημιουργηθούν διαφημιστικά σποτ που να προσελκύουν τους αιμοδότες αντίστοιχα του «μένουμε σπίτι», «δίνουμε αίμα» με άτομα που έχουν απήχηση στην κοινή γνώμη
  • Αποστολή μηνυμάτων μέσω του 112 που να κινητοποιεί τους υγιείς να δώσουν αίμα.
  • Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αιμοδοσιών των νοσοκομείων κατά τις απογευματινές ώρες και όπου απαιτείται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να πάψει η ταλαιπωρία και η επιβάρυνση της υγείας των ατόμων με Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, αλλά και όλων όσων χρειάζονται αίμα, για να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απογευματινά χειρουργεία: Κόντρα Γεωργιάδη - ΠΑΣΟΚ για τις αναφορές Δερβένη
Ποιος είναι ο ημερήσιος αριθμός βημάτων που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας [μελέτη]
Πώς να πούμε σε κάποιον ότι δεν είμαστε καλά