Στη γρίπη της τομάτας αναφέρθηκε την Παρασκευή ο καθηγητής Πνευμολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως η γρίπη της τομάτας εξαπλώνεται στην Ινδία: "Έχουμε πέσει στα μεθεόρτια του κορωνοϊού και ότι γίνεται αμέσως γίνεται θέμα συζήτησης. Νομίζω θα πρέπει να ασχολούμαστε τόσο πολύ με τα θέματα της υγείας. Οι ιώσεις υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό. Σπάνια κάνουν επιδημίες και ακόμη πιο σπάνια πανδημίας. Είδατε και με την ευλογιά των πιθήκων τους φόβους που υπήρχαν στην αρχή, ενώ τώρα έπεσαν οι τόνοι".

Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν κινδυνεύουμε από την γρίπη της τομάτας, αλλά από το κάπνισμα, αυτό πρέπει να μας ανησυχεί και να μας φοβίζει. Επισήμανε πως "δεν πρέπει να φοβόμαστε ότι θα υπάρχουν αλλεπάλληλες επιδημίες με οτιδήποτε συμβαίνει, αλλά να ασχολούμαστε με τα σοβαρά".

Για τα σχολεία

"Πολύ σωστά η Επιτροπή δεν έχει δώσει ακόμη τις οδηγίες της, διότι θα ήθελε να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο άνοιγμα των σχολείων. Έχουν άλλωστε συζητήσει τα μέλη της Επιτροπής τι μπορεί να γίνει", είπε ερωτηθείς για τα μέτρα που ίσως πρέπει να υιοθετηθούν με το άνοιγμα των σχολείων.

Όπως σημείωσε, "η χώρα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, με σταθερή αποκλιμάκωση από εβδομάδα σε εβδομάδα, έχουν μειωθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει παγκόσμια κάποιο στέλεχος που να μας προβληματίζει".

Πρότεινε δε υιοθέτηση του μοντέλου των ΗΠΑ για τας σχολεία, λέγοντας πως "ενδεικτικά, στις ΗΠΑ τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κανένα μέτρο, εκτός από περιοχές όπου υπάρχει έξαρση του κορωνοϊού και όχι με γενικά μέτρα για όλη την χώρα".

Τέταρτη δόση - Κένταυρος

Ακόμη, είπε ότι "η τέταρτη αναμνηστική δόση μειώνει κατά 80% την πιθανότητα θανάτου για τους ηλικιωμένους, σε σχέση με εκείνον που έχει κάνει την τρίτη δόση. Δεν χρειάζεται όποιος δεν ανήκει σε ευπαθή ομάδα να κάνει τώρα εμβόλιο με τέταρτη δόση, αλλά να εμβολιαστεί όταν υπάρξει το εμβόλιο που θα καλύπτει και τις νέες μεταλλάξεις".

"Σε χώρες που υπήρχε ευρεία διασπορά της παραλλαγής Όμικρον 4 και Όμικρον 5, δεν υπήρξε εξάπλωση της παραλλαγής Κένταυρος. Ο Κένταυρος θα έρθει και στην Ελλάδα, αλλά δεν πρόκειται να επικρατήσει", σημείωσε.

Πηγές:
ANT1