Η μεγαλύτερη παθογονικότητα (ικανότητα του παθογόνου να προκαλέσει νόσο) της γρίπης των πτηνών που έχει παρατηρηθεί ποτέ στην Ευρώπη, καταγράφηκε την επιδημική περίοδο 2021 - 2022.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Σε σημερινή τους έκθεση, επισημαίνουν πως από τα τελευταία δεδομένα προκύπτουν τα εξής: 2.467 κρούσματα σε πουλερικά, 48 εκατομμύρια πτηνά θανατώθηκαν στις πληγείσες εγκαταστάσεις, 187 ανιχνεύσεις σε πτηνά σε αιχμαλωσία και 3.573 συμβάντα σε άγρια πτηνά.

Επιπλέον, η γεωγραφική έκταση της επιδημίας είναι χωρίς προηγούμενο, επηρεάζοντας συνολικά 37 ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα, δεν έχει καταγραφεί κρούσμα την περίοδο Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2022, αλλά έχουν δηλωθεί 16 κρούσματα σε άγρια πτηνά το προηγούμενο διάστημα.

Προσβεβλημένα πουλερικά ανά χώρα

Ασθένεια

Οι ιοί της γρίπης που κυκλοφορούν σε ζωικά είδη, όπως οι χοίροι ή τα πτηνά, μπορούν να μολύνουν σποραδικά τον άνθρωπο, προκαλώντας ήπια έως πολύ σοβαρή ασθένεια.

Έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σοβαρά τη Δημόσια Υγεία, όπως κατά τη διάρκεια των επιδημιών της γρίπης των πτηνών H5N1 στην Αίγυπτο ή του H7N9 στην Κίνα ή της πανδημίας γρίπης H1N1 του 2009, που προκλήθηκε από έναν ιό που αρχικά εξαπλώθηκε από τους χοίρους στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, παρά τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε πουλερικά και πτηνά και τα πολυάριθμα συμβάντα μετάδοσης της γρίπης των πτηνών σε διαφορετικά είδη θηλαστικών, δεν έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια μετάδοση από τον άνθρωπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

Ένας μικρός αριθμός λοιμώξεων σε ανθρώπους, με ασυμπτωματική ή ήπια νόσο, έχει αναφερθεί παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, ο συνολικός κίνδυνος για τον πληθυσμό παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αλλά είναι ελαφρά υψηλότερος για επαγγελματίες που εκτίθενται σε μολυσμένα πτηνά.

Οδηγία

Σε νέα Οδηγία που εκδόθηκε σήμερα από το ECDC, τονίζεται η σημασία των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται σε χώρους εργασίας, όπου δεν μπορεί να αποφευχθεί η επαφή με ζώα και να ενισχυθούν όπου έχει εντοπιστεί η ζωονοσογόνος γρίπη.

Οι εργοδότες θα πρέπει να αναθεωρούν περιοδικά την αξιολόγηση κινδύνου στο χώρο εργασίας τους και να διασφαλίζουν ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της μόλυνσης των εργαζομένων. Στα μέτρα πρέπει να περιλαμβάνονται η αποφυγή έκθεσης σε αερόλυμα και σκόνη, κατάλληλος αερισμός, διαχωρισμός της προσωπικής ένδυσης από την επαγγελματικής, καθώς και μέτρα για την αποφυγή μόλυνσης στα καταλύματα των εργαζομένων.

Οι επαγγελματίες Δημόσιας Υγείας και οι κλινικοί γιατροί πρέπει να γνωρίζουν την ανάγκη να κάνουν τεστ για λοιμώξεις σε ασθενείς με αναπνευστικές ασθένειες και πρόσφατη έκθεση σε δυνητικά μολυσμένα ζώα.

Ο έλεγχος για ζωονοσογόνο γρίπη θα πρέπει επίσης να εξετάζεται σε ασθενείς με σοβαρή οξεία αναπνευστική νόσο άγνωστης προέλευσης, καθώς και σε σοβαρά άρρωστους ασθενείς με προηγούμενη έκθεση σε ζώα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εντοπιστούν έγκαιρα τα συμβάντα μετάδοσης.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου