Κινητοποίηση προκαλεί στις υγειονομικές Αρχές το ενδεχόμενο ισχυρού κύματος εποχικής γρίπης το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Στο Νότιο Ημισφαίριο, όπου πρόσφατα τελείωσε ο χειμώνας, υπήρξε μία πρώιμη και ιδιαίτερα ενεργή περίοδος γρίπης, προειδοποιούν οι εκπρόσωποι τριών κορυφαίων ευρωπαϊκών Οργανισμών.

Όπως αναφέρουν, δεν ξέρουμε τι ακριβώς περιμένουμε στην Ευρώπη, ενδέχεται να δούμε ένα παρόμοιο σενάριο στο Βόρειο Ημισφαίριο και το μήνυμα που στέλνουν είναι "ο εμβολιασμός σώζει ζωές". 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ξεκινούν εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη γρίπη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού, κυρίως σε άτομα με παράγοντες κινδύνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, η γρίπη είναι συνήθως ήπια και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν γρήγορα, αλλά ορισμένοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια όταν προσβληθούν από τους ιούς της γρίπης.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης εκτίθενται περισσότερο σε διαφορετικούς ιούς σε καθημερινή βάση, συμπεριλαμβανομένων και της γρίπης, και θα πρέπει να εμβολιάζονται για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους ασθενείς τους.

Όπως επισημαίνεται, η γρίπη είναι μια ασθένεια με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος και ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της νόσου.

Καθώς οι ιοί της γρίπης αλλάζουν, ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, προκειμένου να καλύπτει τους ιούς που κυκλοφορούν.

Στο Βόρειο Ημισφαίριο, η εποχική κυκλοφορία της γρίπης παρατηρείται από τον Νοέμβριο έως τον Μάιο, επομένως ο Οκτώβριος είναι η βέλτιστη περίοδος για τη λήψη αντιγριπικού εμβολίου.

Δημ.Κ.