Ερευνα του Washington State University, έδειξε ότι η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει τη διάθεση των γυναικών και αλλάζει το πώς αισθάνονται για την εξέλιξη της επαγγελματικής τους πορείας.

Οι φιλοδοξίες των αντρών δεν επηρεάζονται από την ποιότητα ύπνου, έδειξε έρευνα.

Η έρευνα διήρκεσε 2 εβδομάδες και έγινε σε 135 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ. Κάθε μέρα οι συμμετέχοντες παρατηρούσαν πώς είχαν κοιμηθεί και τη διάθεσή τους και αργότερα πώς αισθάνονταν σχετικά με το να προσπαθήσουν να έχουν περισσότερο status και ευθύνες στην εργασία.

Η Leah Sheppard, δήλωσε ότι όταν οι γυναίκες κοιμούνται καλά το βράδυ και η διάθεσή τους ενισχύεται είναι πιο πιθανό να κατευθύνονται στις καθημερινές τους προθέσεις να πετύχουν  status και ετθύνες.

Όταν ο ύπνος τους είναι φτωχός και μειώνει τη θετική τους διάθεση, η έρευνα έδειξε ότι είναι λιγότερο προσανατολσιμένες σε αυτούς τους στόχους.

Για την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sex Roles, οι ερευνητές εξέτασαν εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης 2 φορές την ημέρα, για 2 συνεχόμενες εβδομάδες, με 2.200 παρατηρήσεις.

Οι συμμετέχοντες απαντούσαν για τον ύπνο την προηγούμενη νύχτα και την τρέχουσα διάθεση το μεσημέρι καθημερινά και τα βράδια απαντούσαν για τις προθέσεις τους να αναζητήσουν περισσότερες ευθύνες, status και επιρροή στην εργασία.

Αντρες και γυναίκες ανέφεραν καλή και κακή ποιότητα ύπνου, χωρίς διαφορές στην ποιότητα μεταξύ των φύλων.

Όμως, γυναίκες πιο συχνά ανέφεραν χαμηλότερες προθέσεις να αναζητήσουν περισσότερο status στην εργασία τις ημέρες μετά από ανεπαρκή βραδινό ύπνο.

Οι ερευνητές μπορούν να κάνουν εικασίες για την αιτία της επίδρασης του ύπνου στη διάθεση και στις φιλοδοξίες των γυναικών και όχι των αντρών, αλλά υποθέτουν ότι ενδεχομένως έχει να κάνει με τις διαφορές μεταξύ των φύλων στον έλεγχο των συναισθημάτων και στα κοινωνικά στερεότυπα-ή σε συνδυασμό αυτών των δυνάμεων.

Πηγές:
Sex Roles

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα