Το Virtua Doctor Empathy είναι μια καινοτόμα εφαρμογή που χρησιμοποιεί την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας προκειμένου να εκπαιδεύσει γιατρούς και επαγγελματίες υγείας στην ενσυναίσθηση και στις αρχές της ασθενοκεντρικής φροντίδας.

Μέσα σε ένα εικονικό περιβάλλον, ο χρήστης συναντά έναν ασθενή και από εκεί ξεκινά μια αλληλεπίδραση μαζί του μέσω σεναρίων που δημιουργήθηκαν από την ομάδα του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπαμίδη.

Η εφαρμογή αυτή, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου In Advance αποτελεί μια σπουδαία καινοτομία στο χώρο της ιατρικής εκπαίδευσης.

Την Τετάρτη 2/11/2022  κατάφερε να ξεπεράσει προτάσεις και καινοτομίες από όλο τον κόσμο και να βρεθεί στην κορυφαία τριάδα παγκοσμιώς, ως μια εφαρμογή που προωθεί την ενσυναίσθηση στη σχέση γιατρού-ασθενούς και την ασθενοκεντρική ιατρική.

Ο παγκόσμιος οργανισμός Plane tree International, ο οποίος είναι ο μοναδικός οργανισμός που πιστοποιεί φορείς υγείας ως προς την ασθενοκεντρική τους προσέγγιση, διοργάνωσε την τελετή βράβευσης στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.

Ο Δρ. Βασίλης Κιοσσές, ψυχολόγος και ιατρικός εκπαιδευτής, μέλος της ερευνητικής ομάδας ανέφερε σχετικά με τη διάκριση πως "είναι σπουδαίο να αναγνωρίζονται τέτοιου είδους καινοτομίες καθώς έτσι εδραιώνεται η πεποίθηση πως η ενσυναίσθηση στη σχέση γιατρού-ασθενή είναι μια απαραίτητη κλινική δεξιότητα η οποία σχετίζεται με θετικές εκβάσεις στην υγεία του ασθενή αλλά και θετικές εκβάσεις τόσο στον επαγγελματία υγείας αλλά και στο σύστημα υγείας συνολικά. Αν ενσωματώσουμε την ενσυναίσθηση στα ιατρικά πρωτόκολλα, τότε θα δούμε τη φροντίδα υγείας που λαμβάνουν οι ασθενείς να μεταμορφώνεται".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έγκαιρος εντοπισμός καρκίνου στο στομάχι με απλή στοματική έκπλυση [μελέτη]
Πιθανή σχέση μεταξύ διαταραχής μετατραυματικού στρες και αυτισμού [μελέτη]
Σταφιδόνερο: Έχει πράγματι οφέλη;