Ερευνητές ανακάλυψαν τρόπο ασφαλούς χορήγησης χημειοθεραπείας απευθείας στους όγκους εγκεφάλου. Ελπίζουν οτι πρόκειται για σημαντική εξέλιξη για ασθενείς με μη ιάσιμους καρκίνους.

Η αγωγή αφορά ένα εμφυτεύσιμο σύστημα αντλίας που χορηγεί σταθερά χημειοθεραπεία απευθείας στον όγκο εγκεφάλου.

Ερευνητές το δοκίμασαν σε 5 ασθενείς με υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα.

Ανακάλυψαν ότι το σύστημα μπορούσε να χτυπά τους όγκους με δόσεις χημειοθεραπείας 1.000 φορές υψηλότερες από τη συνήθη χημειοθεραπεία και χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, αν θα μπορέσει να επεκτείνει τη ζωή των ασθενών.

Ο Dr. Adam Sonabend, του Northwestern University Feinberg School of Medicine στο Σικάγο δήλωσε ότι σε καρκίνους σε άλλα μέρη του σώματος, η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιείται για να σκοτώνει καρκινικά κύτταρα που έμειναν πίσω μετά από εγχείρηση. Όμως, στον καρκίνο εγκεφάλου, εμπόδιο είναι ο αιματικός φραγμός του εγκεφάλου.

Έτσι, τα περισσότερα φάρμακα χημειοθεραπείας δεν μπορούν να φθάσουν στον εγκέφαλο. Μόνο το 2% αυτών μπορεί, δήλωσε ο Sonabend και δεν είναι απαραίτητα τα καλύτερα για την αντιμετώπιση του γλοιοβλαστώματος.

Μια μέθοδος που αναπτύχθηκε πριν χρόνια αφορά τη χορήγηση χημειοθεραπείας μέσω καθετήρα που εισάγεται στο κρανίο.

Όμως αυτό έχει περιορισμούς, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Jeffrey Bruce, του New York-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center στη Νέα Υόρκη καθώς η μέθοδος θέτει τον ασθενή σε κίνδυνο λοίμωξης Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χορηγηθεί μια μόνο αγωγή πριν απομακρυνθεί ο καθετήρας.

Η ερευνητική ομάδα  ανέπτυξε τρόπο να προσπεράσει το πρόβλημα και εμφύτευσε την αντλία κάτω από το δέρμα.

Η αντλία τοποθετείται στην κοιλιά και συνδέεται με λεπτό καθετήρα που φθάνει στο μέρος του όγκου στον εγκέφαλο. Αυτό επιτρέπει στη χημειοθεραπεία να αντληθεί αργά στον εγκέφαλο με ρυθμό λίγων σταγόνων την ώρα.

Η αντλία ελέγχεται με ασύρματη τεχνολογία και μπορεί να ξαναγεμίσει με φάρμακο μέσω σύριγγας.

Οι ερευνητές επέλεξαν 5 ασθενείς με υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα.

Εμφυτεύτηκε στον καθένα το νέο σύστημα αντλίας με το φάρμακο topotecan.

Η μέθοδος ήταν ασφαλής και εφικτή. Κανείς δεν είχε σοβαρές επιπλοκές και οι ασθενείς μπόρεσαν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους ενώ η αντλία χορηγούσε το φάρμακο στον όγκο για 4 εβδομάδες. Βιοψίες ιστών πριν και μετά την αγωγή έδειξαν ότι η μέθοδος σκότωνε κύτταρα του όγκου και όχι υγιή.

Δυστυχώς, και οι 5 ασθενείς τελικά υπέκυψαν στη νόσο, έχοντας επιζήσει 1 χρόνο.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Lancet Oncology.

Πηγές:
Lancet Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα θανατηφόρα ασθένεια εξαπλώνεται στην Ιαπωνία
Πώς θα διατηρώ τα επίπεδα ενέργειάς μου υψηλά
Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση