Μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφένη δεν επιβραδύνουν την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο και ενδεχομένως μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο Radiological Society of North America και τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά.

Ασθενείς με αρθρίτιδα στο γόνατο που λάμβαναν τακτικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είχαν χειρότερη φλεγμονή και εξασθενημένους χόνδρους σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου.

Επίσης οι ερευνητές είδαν ότι η σύνθεση των χόνδρων ήταν χειρότερη στην ομάδα των χρηστών φαρμάκων σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 1.000 συμμετεχόντων σε μακροχρόνια έρευνα παρατήρησης για την αρθρίτιδα στο γόνατο. Οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου 2004 και Μαίου 2006.

Οι ερευνητές συνέκριναν 277 ανθρώπους στους οποίους συνταγοραφήθηκαν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη τακτικά για τουλάχιστον ένα χρόνο, με 793 ανθρώπους που δεν έλαβαν φάρμακα.

Υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία στην έναρξη και 4 χρόνια αργότερα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι λάμβαναν τα παραπάνω φάρμακα είχαν χειρότερη φλεγμονή στις αρθρώσεις και στην ποιότητα των χόνδρων στην έναρξη, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου και η υγεία των γονάτων τους είχε επιδεινωθεί περισσότερο μετά από 4 χρόνια.

Για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα χρειάζεται τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα