Αυξητική τάση καταγράφεται στη διασπορά των ιών της εποχικής γρίπης. Την εβδομάδα 21 έως 27 Νοεμβρίου, εισήχθησαν σε ΜΕΘ τρεις ακόμη ασθενείς, φτάνοντας τους πέντε στην παρούσα περίοδο. 

Υπήρξε, παράλληλα, αύξηση κατά 8,4% στον αριθμό των ασθενών, οι οποίοι κατέφυγαν σε γιατρούς με συμπτώματα "γριπώδους συνδρομής": αιφνίδια έναρξη πυρετού ή καταβολής ή πονοκεφάλου ή μυαλγιών και βήχα ή πονόλαιμο ή δύσπνοια. 

Κρούσματα γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις, κατά εβδομάδα

Όπως αναφέρεται στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, από τις 3 Οκτωβρίου έως και σήμερα έχουν εξεταστεί στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης όλης της χώρας 359 "ύποπτα" κλινικά δείγματα από νοσοκομεία και ιδιώτες γιατρούς. Τα 20 (5,6%) βγήκαν θετικά στους ιούς, με υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09 και Α (Η3Ν2).

Τα στοιχεία ανά εβδομάδα παρατίθενται στον πίνακα που ακολουθεί.

Εβδομάδα "Ύποπτα" δείγματα Θετικά στη γρίπη Υπότυπος
3 - 9 Οκτωβρίου 35 1 Α(Η1Ν1)pdm09
10 - 16 Οκτωβρίου 32 1 A(H1N1)pdm09
17 - 23 Οκτωβρίου 59 1 A(H3N2)
24 - 30 Οκτωβρίου 39 0 -
31 Οκτωβρίου - 6 Νοεμβρίου 64 2 A(Η3Ν2)
7 - 13 Νοεμβρίου 49 6 Α(Η3Ν2)
14 - 20 Νοεμβρίου 44 7 Α(Η3Ν2)
21 - 27 Νοεμβρίου 37 2 Α(Η3Ν2)
ΣΥΝΟΛΟ 359 20

 2 Α(Η1Ν1), 18 Α(Η3Ν2) 

Οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Έκθεση ECDC

Σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αναφέρεται πως, στην παρούσα φάση, παρατηρείται αυξημένη διασπορά γρίπης και συγκυτιακού ιού (RSV). Όπως σημειώνεται, μαζί με την CoViD οι συγκεκριμένοι ιοί αναμένεται να έχουν υψηλό αντίκτυπο στις υπηρεσίες Υγείας και στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι ειδικοί του ECDC τονίζουν πως, από τον Οκτώβριο, αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που εισάγονται στα νοσοκομεία λόγω γρίπης, με τους πληθυσμούς άνω των 55 ετών να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% των κρουσμάτων.

Το ECDC συνεχίζει να ενθαρρύνει τους πιο ευάλωτους - ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες, άτομα με υποκείμενες παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις και εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας - να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης και της CoViD. "Ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης και μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από την CoViD και την εποχική γρίπη", υπογραμμίζουν.

Συνεχίζουν να προτρέπουν όλους να προστατεύονται με απλά, αλλά αποτελεσματικά μέτρα: από τον τακτικό καθαρισμό των χεριών, τη χρήση μάσκας, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε πολυσύχναστα, κλειστά περιβάλλοντα με ανεπαρκή αερισμό, έως την απομάκρυνση από άλλους όταν είναι άρρωστοι με αναπνευστικό ιό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα