Τα κράνμπερι είναι μούρα με έντονη κόκκινη απόχρωση, και αρκετά πικρή γεύση όταν είναι φρέσκα. Για αυτόν τον λόγο ο περισσότερος κόσμος τα καταναλώνει αποξηραμένα, αν και στην αποξηραμένη τους μορφή είναι πιθανό να περιέχουν αρκετή πρόσθετη ζάχαρη. Υπάρχουν όμως τρόποι να ενσωματώσουμε την ιδιαίτερη γεύση τους όταν είναι φρέσκα σε συνταγές. Αξίζει να το κάνουμε επειδή μία κούπα κράνμπερι μόνο περιέχει 3,6 γρ. φυτικών ινών και μόλις 46 θερμίδες, ενώ προσφέρει μια γερή δόση βιταμινών C, E και K.

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε ένα μπολ βρώμης, αλλά και σε αλμυρά πιάτα, για παράδειγμα σαν συνοδευτικό σε σαλάτα, ή μέσα σε μια σάλτσα που συνοδεύει κρέας. Εναλλακτικά, μπορούν να συνδυαστούν με κάποιο άλλο φρούτο που υπερτερεί γευστικά (άρα κρύβει και την πικράδα τους) και μας βοηθά να πάρουμε όλα τα οφέλη τους. Σε ένα smoothie, για παράδειγμα.

Τι θα χρειαστούμε

  • 1 μπανάνα μεσαίου μεγέθους, κατεψυγμένη
  • 1 κούπα φρέσκα κράνμπερι
  • 1 πορτοκάλι

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε την μπανάνα και το πορτοκάλι από τις φλούδες τους, τα κόβουμε και τα τοποθετούμε στο μπλέντερ με τα μούρα. Τα χτυπάμε στο δυνατό μέχρι να γίνει ομοιογενές, και διορθώνουμε την υφή με λίγο κρύο νερό, αν χρειαστεί.

Αυτό το smoothie θα μας προσφέρει:

  • 213 θερμίδες
  • 54 γρ. υδατανθράκων (31 γρ. σάκχαρα)
  • 3 mg νατρίου
  • 1 γρ. λιπαρών (εκ των οποίων μόνο 0.2 γρ. κορεσμένα)
  • 9.8 γρ. φυτικών ινών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]