Νέες θεραπευτικές επιλογές

Το όνομα Chiesi έχει ταυτιστεί με τη φροντίδα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από αναπνευστικές παθήσεις, όπως το άσθμα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Στο πλαίσιο του Συνεδρίου οι Πνευμονολόγοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το δορυφορικό συμπόσιο της Chiesi Hellas και να ενημερωθούν για τις νέες θεραπευτικές επιλογές στις αναπνευστικές παθήσεις από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές. Πρόεδρος του συμποσίου ήταν ο Γενικός Αρχίατρος-Πνευμονολόγος, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής, 424 Στρατιωτικό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Κατσούλης και ομιλητές ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», κ. Κωνσταντίνος Πορπόδης και ο MB BS, PhD, FHEA, FRCP, FERS, Professor of Respiratory Medicine, National Heart and Lung Institute (NHLI), Imperial College London & Consultant Physician, Royal Brompton Hospital and St. Mary’s Hospital London, κ. Omar S. Usmani.

Παράλληλα, η Medical Advisor της Chiesi Hellas, πνευμονολόγος, κα Αλίκη Κορκοντζέλου, παρουσίασε σε προφορική ανακοίνωση τα ευρήματα της μελέτης TRIWIN, μιας μελέτης πραγματικής ζωής, σε ασθενείς με ΧΑΠ στην Ελλάδα. Και ο Head of Medical & Pharmaceutical Affairs της Chiesi Hellas, κ. Πέτρος Ευσταθόπουλος δήλωσε «Η Chiesi Hellas αρωγός και φέτος στις εργασίες του 31ου Πανελληνίου συνεδρίου της ΕΠΕ, συνδράμει στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των Ελλήνων πνευμονολόγων και ενισχύει το ερευνητικό έργο στη χώρα μας. Δέσμευσή μας η προσφορά στην επιστημονική κοινότητα προς όφελος των ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα».

Πρόγραμμα Ζωή με ΧΑΠ: άσκηση μέσω διαδικτύου στους ασθενείς με ΧΑΠ

Στo πλαίσιo του Συνεδρίου η Εργοφυσιολόγος, Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Σερρών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κα Κωνσταντίνα Δίπλα, παρουσίασε αναλυτικά το περιεχόμενο του ιστότοπου Ζωή Με ΧΑΠ (www.zoimehap.gr). Πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και ειδικότερα των ομάδων «Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας» και «Φυσιολογίας Παθοφυσιολογίας, Πνευμονικής Κυκλοφορίας και Αποκατάστασης» που χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Chiesi Hellas και που σκοπό έχει να προσφέρει στους ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατ’ οίκον άσκησης βοηθώντας τους έτσι να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να γίνουν περισσότερο δραστήριοι στην καθημερινή τους ζωή. Οι πρόεδροι του τραπεζιού Πνευμονολόγος, Καθηγητής, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Νικόλαος Τζανάκης  και ο Πνευμονολόγος, Φυματιολόγος, Αθηναϊκό Πνευμονολογικό Ινστιτούτο, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής «Πνοή», Νοσοκομείο «Metropolitan», κ. Επαμεινώνδας Κοσμάς, τόνισαν τη σημαντικότητα αυτού του εγχειρήματος, ενώ οι συντονιστές της ομάδας ΧΑΠ Γεώργιος Χειλάς και Ανδριάνα Παπαϊωάννου παρότρυναν τους παρευρισκόμενους ιατρούς πνευμονολόγους να συστήσουν τον ιστότοπο στους ασθενείς τους και να τους παροτρύνουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα των ασκήσεων ως κάτι επιπρόσθετο στη φαρμακευτική τους αγωγή.

Η ΧΑΠ χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο βήχας, η αυξημένη απόχρεμψη και η αίσθηση της εύκολης κόπωσης. Τα συμπτώματα αυτά σταδιακά επιδεινώνονται, γίνονται επίμονα και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Για να αναστραφεί αυτός ο φαύλος κύκλος, είναι αναγκαίο ο ασθενής να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση μέσα από συστηματική άσκηση, κατάλληλα προσαρμοσμένη στη νόσο του, όπως αυτή που μπορεί να προσφέρει μια ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας. Τα οφέλη της συστηματικής άσκησης είναι πολυάριθμα, καθώς βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία, ενδυναμώνει το μυοσκελετικό σύστημα, βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους και βελτιώνει τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, καθιστώντας το περισσότερο λειτουργικό και ικανότερο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς του.

Κωδικός QR στις συσκευές εισπνοής: πολύτιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες υγείας στην εκπαίδευση ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου οι πνευμονολόγοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και για τον Κωδικό QR που υπάρχει τόσο πάνω στην εξωτερική συσκευασία όσο και στο Φύλλο Οδηγιών Χρήσης ορισμένων συσκευών εισπνοής της Chiesi Hellas από τον Οκτώβριο 2022 προς διευκόλυνσή τους για την εκπαίδευση ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα. Δεδομένου ότι η σωστή χρήση των συσκευών εισπνοής είναι θεμελιώδους σημασίας προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι πάσχοντες από άσθμα ή ΧΑΠ επωφελούνται της φαρμακευτικής τους αγωγής, ο Κωδικός QR παραπέμπει σε ολιγόλεπτο βίντεο με οδηγίες χρήσης για τη σωστή τεχνική εισπνοής το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν τόσο οι ασθενείς όσο και οι επαγγελματίες υγείας.

''Ενσυναίσθηση, Ενδυνάμωση, Επικοινωνία'': εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη βελτίωση της επικοινωνίας πνευμονολόγου - ασθενούς

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκε και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ≪Ενσυναίσθηση, Ενδυνάμωση, Επικοινωνία≫, με στόχο την ενδυνάμωση του πνευμονολόγου και τη βελτίωση της επικοινωνίας του με τον ασθενή μέσω της ενσυναίσθησης. Πρόκειται για ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της ΕΠΕ που πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Chiesi Hellas. Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές του 2022 με δύο workshops στην Αθήνα και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Ο αρχικός στόχος ήταν να εκπαιδευθούν οι πνευμονολόγοι τόσο σε τεχνικές διαχείρισης του καθημερινού στρες και της έλλειψης χρόνου όσο και σε τεχνικές που τους βοηθούν να επιτύχουν μια αποτελεσματική επικοινωνία με διαφορετικές περιπτώσεις ασθενών, επιδεικνύοντας ενσυναίσθηση. Στη συνέχεια και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των συμμετεχόντων, το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με επιπλέον θεματολογία, όπως η ανακοίνωση δυσάρεστων νέων σε ασθενείς. Εκπαιδεύθηκαν συνολικά περισσότεροι από 80 πνευμονολόγοι και η ανταπόκριση ήταν εξαιρετική.

myasthma.gr: ''10 Χρόνια Ψηφιακή Ενημέρωση για το Άσθμα''

Ειδική αναφορά έγινε στο πλαίσιο του Συνεδρίου και στη διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τον Μάϊο του 2022 με την ευγενική χορηγία της Chiesi Hellas, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος και τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δημιουργία του ενημερωτικού ιστότοπου myasthma.gr. Ο ιστότοπος αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο ενημέρωσης, καθώς εκτός από την παροχή έγκυρων επιστημονικών πληροφοριών για το βρογχικό άσθμα, παρέχει τη δυνατότητα στους πάσχοντες από βρογχικό άσθμα ή/και στο άμεσο συγγενικό τους περιβάλλον να επικοινωνούν με τα μέλη της ομάδας Άσθματος και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις