Περισσότερα μωρά γεννιούνται τον Σεπτέμβριο από οποιονδήποτε άλλο μήνα σε πολλές χώρες του κόσμου, πράγμα που σημαίνει ότι εννέα μήνες πριν - ακριβώς γύρω στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά - είναι η πιο δημοφιλής εποχή του χρόνου για σύλληψη. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η απότομη αύξηση της γονιμότητας είναι μια βιολογική απάντηση στην αλλαγή των εποχών. Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι νύχτες μεγαλώνουν, σύμφωνα με τη θεωρία, οι άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται περισσότερο το σεξ.

Αλλά μια νέα μελέτη στο Scientific Reports δείχνει ότι όλα τα μωρά μετά τις διακοπές έχουν να κάνουν περισσότερο με τον πολιτισμό και την κοινωνία παρά με τη βιολογία. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από όλο τον κόσμο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και στο Ινστιτούτο Gulbenkian de Ciencia στην Πορτογαλία διαπίστωσαν ότι το ενδιαφέρον για το σεξ κορυφώνεται στις μεγάλες γιορτές, ανεξάρτητα από την εποχή.

Για να διερευνήσουν τη διάθεση και το ενδιαφέρον για το σεξ, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα του Google Trends από το 2004 έως το 2014 και τα δεδομένα του Twitter από το 2010 έως το 2014, σε σχεδόν 130 χώρες. Σε κυρίως χριστιανικές χώρες, διαπίστωσαν ότι οι αναζητήσεις στον ιστό για τη λέξη σεξ ήταν υψηλότερες γύρω στα Χριστούγεννα —ακόμη και σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπως η Αυστραλία και η Αργεντινή, όπου τα Χριστούγεννα γίνονται το καλοκαίρι.

Στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες, οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για σεξ αυξήθηκαν γύρω από το Eid-al-Fitr, μια σημαντική γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού. Αυτό ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, λένε οι ερευνητές, καθώς το Ραμαζάνι βασίζεται σε ένα σεληνιακό ημερολόγιο και παρατηρείται σε διαφορετικές εποχές, ανάλογα με το έτος.

Το διαδικτυακό ενδιαφέρον για το σεξ δεν σημαίνει μόνο ότι οι άνθρωποι αναζητούν πορνογραφία. Υπήρξε επίσης αύξηση στους ανθρώπους που αναζητούσαν γενικές γνώσεις για το σεξ - συμπεριλαμβανομένων ιατρικών όρων, όρων για την αντισύλληψη και ούτω καθεξής.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν γιατί ακριβώς το σεξ είναι στο μυαλό μας περισσότερο από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια των γιορτών. Αλλά η ανάλυσή τους στα δεδομένα από το Twitter προσφέρει κάποιες πρόσθετες ενδείξεις για το τι σκεφτόμαστε αυτή την εποχή του χρόνου. Το ενδιαφέρον για το σεξ συσχετίστηκε με την αύξηση των tweets που χρησιμοποιούσαν λεξιλόγιο που σχετίζεται με το αίσθημα ευτυχίας, ασφάλειας και ηρεμίας. Συνεπώς είναι πιθανό - μια εικασία - οι άνθρωποι που αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και λιγότερο ανήσυχοι στο τέλος του χρόνου και γύρω στις γιορτές να είναι πιο πιθανό να σκεφτούν να κάνουν οικογένεια.

Άλλες θεωρίες λένε ότι οι διακοπές είναι μια εποχή για γιορτές, κοινωνικές συγκεντρώσεις και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ - και ότι οι άνθρωποι που δεν θέλουν να είναι μόνοι μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν συντρόφους κατά τη διάρκεια της εποχής αυτής.

Ωστόσο, η νέα μελέτη δεν βρήκε παρόμοιες τάσεις στα ποσοστά γεννήσεων μετά από άλλες μεγάλες γιορτές, όπως η Ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Πάσχα στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Μια άλλη πιθανότητα λέει ότι τα Χριστούγεννα και το Eid-al-Fitr είναι και τα δύο πολύ οικογενειακά. Και ίσως οι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη παρόρμηση να κάνουν τις δικές τους οικογένειες όταν βρίσκονται σε αυτό το είδος περιβάλλοντος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα