Οι όρχεις είναι ένα ζεύγος οργάνων σε οβάλ σχήμα που προστατεύονται από έναν σάκο δέρματος, που ονομάζεται όσχεο. Το όσχεο κρέμεται έξω από το σώμα, επειδή οι όρχεις πρέπει να διατηρούνται ελαφρώς πιο δροσεροί από τη θερμοκρασία του σώματος. Οι όρχεις είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή και την αποθήκευση του σπέρματος, καθώς και για τη δημιουργία τεστοστερόνης και άλλων ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων).

Μπορείτε να έχετε στύση χωρίς όρχεις;

Περίπου το 90% της ανδρικής σεξουαλικής ορμόνης, της τεστοστερόνης, παράγεται από τους όρχεις. Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τα δευτερεύοντα ανδρικά χαρακτηριστικά, όπως οι μύες, η ανάπτυξη των οστών, το σχέδιο των μαλλιών, η βαθιά φωνή και η γενικότερη αίσθηση ευεξίας στους άνδρες. Είναι επίσης υπεύθυνη για την ανάπτυξη του σπέρματος. Η αφαίρεση ενός όρχεως δεν θα πρέπει να επηρεάζει τα συνολικά επίπεδα τεστοστερόνης, τη σεξουαλική ορμή ή την ικανότητα στύσης ή γονιμότητας. Με την προϋπόθεση ότι ο όρχις που έμεινε είναι υγιής, θα πρέπει να κάνει τη δουλειά και των δύο.

Ωστόσο, εάν χάνατε και τους δύο όρχεις, αυτό κάνει την κατάσταση λίγο πιο περίπλοκη. Οι άνδρες που χάνουν και τους δύο όρχεις είναι πιθανό να έχουν προβλήματα στύσης λόγω των μειωμένων επιπέδων τεστοστερόνης. Επίσης, δεν θα μπορούν να κάνουν παιδί με φυσικό τρόπο.

Όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι χαμηλά, οι άνδρες συχνά βιώνουν απώλεια λίμπιντο και ευεξίας και μπορεί να έχουν χαμηλή διάθεση και κατάθλιψη, αύξηση βάρους και μερικές φορές πρήξιμο στο στήθος. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης. Αυτό μπορεί να χορηγηθεί με τη μορφή ενέσεων ή επιθεμάτων, αλλά μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να γίνουν πάλι ομαλά τα επίπεδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας