Ερευνα του CU Boulder, υποδεικνύει ότι η κηπουρική θα μπορούσε να έχει μεγάλα οφέλη στην υγεία.

Η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή στην κοινότητα, για την κηπουρική, ανακάλυψε οτι όσοι άρχισαν την κηπουρική έτρωγαν περισσότερες φυτικές ίνες και είχαν περισσότερη φυσική δρασηριότητα-2 τρόποι μείωσης του κινδύνου για καρκίνο και χρόνιες νόσους. Είχαν επίσης σημαντική μείωση στα επίπεδα άγχους.
Η Jill Litt, δήλωσε ότι τα ευρήματα δίνουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι η κηπουρική θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, των χρόνιων νόσων και διαταραχών ψυχικής υγείας.

Η Litt, δήλωσε ότι οι άνθρωποι λένε ότι υπάρχει κάτι στην κηπουρική που τους κάνει να νιώθουν καλύτερα.

Μικρές έρευνες παρατήρησης ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που ασχολούνται με την κηπουρική τείνουν να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να έχουν πιο υγιές βάρος. Δεν είναι σαφές αν οι πιο υγιείς τείνουν να κάνουν κηπουρική ή αν η κηπουρική επηρεάζει την υγεία.

Η Litt επέλεξε 291 ενήλικες με μέση ηλικία τα 41 έτη. Περισσότερο από το ένα τρίτο ήταν Λατίνοι και περισσότεροι από τους μισούς προέρχονταν από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Μετά τον τελευταίο παγετό, οι μισοί χωρίστηκαν σε ομάδα κηπουρικής της κοινότητας και οι υπόλοιποι σε ομάδα ελέγχου, που έπρεπε να περιμένει ένα χρόνο για να αρχίσει την κηπουρική.

Στην πρώτη ομάδα δόθηκε δωρεάν έκταση, σπόροι και εισαγωγικό μάθημα. Και οι 2 ομάδες, περιοδικά απαντούσαν σχετικά με τη διατροφική τους πρόσληψη και την ψυχική τους υγεία, υποβάλλονταν σε μετρήσεις και φορούσαν μόνιτορ που παρακολουθούσε τη δραστηριότητά τους.

Ως το φθινόπωρο, η ομάδα κηπουρικής έτρωγε 1,4 γραμμάρια φυτικές ίνες περισσότερα ημερησίως έναντι της ομάδας ελέγχου-αύξηση 7%.
Ο James Hebert, δήλωσε ότι αύξηση ενός γραμμαρίου σε ίνες μπορεί να εχει μεγάλη θετική επίδραση στην υγεία.

Η ομάδα κηπουρικής επίσης αύξησε τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας κατά 42 λεπτά την εβδομάδα.
Στις ΗΠΑ, υπηρεσίες δημόσιας υγείας συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Με 2-3 επισκέψεις στον κοινοτικό κήπο την εβδομάδα, οι συμμετέχοντες έφτασαν στο 28% της σύστασης.

Οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα στρες και άγχους μειώθηκαν, με όσους ήρθαν στην έρευνα πιο αγχωμένοι να έχουν τη μεγαλύτερη μείωση σε θέματα ψυχικής υγείας.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι αν και είναι καλή για κάποιον η κηπουρική, αν την κάνει στην κοινότητα μπορεί ενδεχομένως να έχει επιπλέον οφέλη, πχ από τους κοινωνικούς δεσμούς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet Planetary Health.

Πηγές:
The Lancet Planetary Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανδρική Υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;
Γιατρός του νοσοκομείου "Αττικόν": Κρίθηκε εσφαλμένη ιατρικά η διασωλήνωση του Δ. Καλλιάνου
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή