Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν στραφεί στη χορτοφαγική διατροφή, ακόμα και αν δεν κάνουν την πλήρη μετάβαση στον βιγκανισμό. Υπάρχουν πολλά οφέλη από μια χορτοφαγική διατροφή - κυρίως το ότι κόβουμε τα κορεσμένα ζωικά λίπη που μπορούν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα. Και επίσης το γεγονός ότι μια σωστή χορτοφαγική διατροφή (επειδή και οι τηγανιτές πατάτες βίγκαν είναι, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι αθώες) περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερο μη επεξεργασμένα τρόφιμα και πολλά δημητριακά ολικής άλεσης, που φροντίζουν για την καλή υγεία και λειτουργία του εντέρου μας.

Το κλειδί είναι να διασφαλίσετε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της τροφής σας προέρχεται από φυτά, χωρίς αυτό να σημαίνει αναγκαστικά ότι θα κόψετε κάθε τι φυτικό. Για παράδειγμα, τα γαλακτοκομικά (ακόμα και με πλήρη λιπαρά, για πολύ κόσμο) θα μπορούσαν να είναι μια καλή επιπλέον προσθήκη πρωτεΐνης στην καθημερινότητά σας. Μακροπρόθεσμα, μία λιγότερο περιοριστική διατροφή μπορεί να είναι και πιο εύκολη για να την ακολουθήσετε με επιτυχία.

Οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής στην υγεία

Η καλύτερη υγεία της καρδιάς μπορεί να είναι ένα όφελος της χορτοφαγικής διατροφής. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη στο Journal of the American Heart Association που αποκάλυψε ότι οι νέοι που ακολουθούν παρόμοια διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, έμφραγμα και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις στη μέση ηλικία.

Οι φυτικές δίαιτες έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθούν στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας και συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο JAMA Internal Medicine.

Αυτές είναι μερικές προτάσεις για τροφές που πρέπει να έχετε στην καθημερινότητά σας για να ξεκινήσετε με τη χορτοφαγική διατροφή:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, μαρούλι και λάχανο
  • Κόκκινα, πορτοκαλί και αμυλούχα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων πιπεριών, καρότων, καλαμποκιού και πατατών με τη φλούδα (κανονικές και γλυκοπατάτες)
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως όπως καστανό ρύζι, κριθάρι, σιτάρι και βρώμη
  • Φρούτα όπως μπανάνες, μούρα, πορτοκάλια και ό,τι είναι στην εποχή του
  • Ελαιόλαδο, κατά προτίμηση ωμό
  • Μια ποικιλία φυτικών πρωτεϊνών, όπως φασόλια, όσπρια, σπόροι, σόγια, μανιτάρια, ξηροί καρποί και αρακάς.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα