Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε μια ισπανική φάρμα βιζόν έχει ανησυχήσει τους ειδικούς. Ο ιός Η5Ν1 θα μπορούσε να προσαρμοστεί στα θηλαστικά και έτσι να γίνει επικίνδυνος για τον άνθρωπο. Ο εν λόγω ιός παρουσιάζει ασυνήθιστη μετάλλαξη.

Τον Οκτώβριο του 2022 ξεκίνησε μια επιδημία του ιού της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) σε ένα εκτροφείο βιζόν στην ισπανική περιοχή της Γαλικίας και η εξάπλωση έγινε από θηλαστικό σε θηλαστικό. Η Montserrat Agüero του Κεντρικού Κτηνιατρικού Εργαστηρίου του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας και οι συνεργάτες της δημοσιεύουν στοιχεία για την επιδημία στο περιοδικό "Eurosurveillance".

Σύμφωνα με την έκθεση, η θνησιμότητα των ζώων που εκτρέφονται για τη γούνα τους στο αγρόκτημα αυξήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι αρχικές εξετάσεις για SARS-CoV-2 ήταν αρνητικές, αλλά η εξέταση για HPAI τύπου H5N1 ήταν θετική.

Τα άρρωστα ζώα παρουσίαζαν απώλεια όρεξης, υπερβολική σιελόρροια, καταθλιπτικά συμπτώματα, αιμορραγία από το ρύγχος και νευρολογικά συμπτώματα όπως τρόμος και διαταραχές στο συντονισμό των κινήσεων.

Οι μεταθανάτιες αναλύσεις αποκάλυψαν αιμορραγική πνευμονία στους πνεύμονες του βιζόν. Σε ορισμένους στάβλους της φάρμας που είχαν μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό, όλα τα ζώα πέθαναν μέσα σε μία έως δύο ημέρες. Κατόπιν αιτήματος της κτηνιατρικής υπηρεσίας, τα περίπου 52.000 βιζόν της φάρμας θανατώθηκαν. Διατάχθηκε ακολούθως καραντίνα για τους υπαλλήλους - κανένας δεν είχε μολυνθεί από τον H5N1.

Μια λεπτομερέστερη ανάλυση του γονιδιώματος του ιού της γρίπης έδειξε ότι ήταν παραλλαγή του στελέχους H5N1 2.3.4.4b, αλλά διέφερε από τον πλησιέστερο συγγενή ιό σε οκτώ έως εννέα αλλαγές αμινοξέων. Όλοι οι ιοί H5N1 που απομονώθηκαν από τη φάρμα βιζόν είχαν μια ασυνήθιστη μετάλλαξη στο γονίδιο PB2, το οποίο κωδικοποιεί μια υπομονάδα του ενζύμου RNA πολυμεράση.

Η μετάλλαξη, που ονομάζεται T271A, αυξάνει τη δραστικότητα της πολυμεράσης του παθογόνου σε κύτταρα θηλαστικών, αναφέρει η έκθεση. Οι άλλες μεταλλάξεις δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής καθόλου ή σχεδόν καθόλου και η σημασία τους είναι άγνωστη.

Μπορεί να θεωρηθεί πιθανόν ότι ο H5N1 εξαπλώθηκε από ζώο σε ζώο μετά την αρχική είσοδο στον πληθυσμό των βιζόν, αναφέρουν οι συγγραφείς.

Αυτό μπορεί να συναχθεί από τον τρόπο με τον οποίο το παθογόνο εξαπλώνεται από έναν στάβλο σε ολόκληρη την φάρμα και από τον υψηλό αριθμό μολυσμένων βιζόν. Αυτό είναι ασυνήθιστο επειδή ο ιός της γρίπης των πτηνών συνδέεται με υποδοχείς στην αναπνευστική οδό των πτηνών που είναι σπάνιοι στα θηλαστικά, και γι' αυτό η ομάδα αυτή των ζώων μολύνεται σπάνια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA