Το χημικό πίλινγκ μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος. Σε αυτή τη θεραπεία, εφαρμόζεται ένα χημικό διάλυμα στο δέρμα, το οποίο το κάνει να φουσκώνει και τελικά να ξεφλουδίζει. Το νέο δέρμα είναι συνήθως πιο λείο και λιγότερο ρυτιδωμένο από το παλιό δέρμα.

Το χημικό πίλινγκ μπορεί να γίνει στο πρόσωπο, το λαιμό ή τα χέρια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να:

  • Μειώσετε τις λεπτές γραμμές κάτω από τα μάτια και γύρω από το στόμα
  • Αντιμετωπίσετε τις ρυτίδες που προκαλούνται από τον ήλιο και τη γήρανση
  • Βελτιώσετε την εμφάνιση των ήπιων ουλών
  • Αντιμετωπίσετε ορισμένους τύπους ακμής
  • Μειώσετε τις κηλίδες ηλικίας, τις φακίδες και τις σκούρες κηλίδες
  • Βελτιώσετε την όψη και την αίσθηση του δέρματος

Μετά από ένα χημικό πίλινγκ, το δέρμα είναι προσωρινά πιο ευαίσθητο στον ήλιο, επομένως φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα. Περιορίστε τον χρόνο σας στον ήλιο, ειδικά μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ., και φορέστε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο.

Η χαλάρωση του δέρματος, τα εξογκώματα και οι πιο έντονες ρυτίδες δεν ανταποκρίνονται καλά στο χημικό peeling. Μπορεί να χρειαστούν άλλα είδη αισθητικών επεμβάσεων, όπως αποκατάσταση με λέιζερ, λίφτινγκ ή ανόρθωση βλεφάρων. Ένας δερματολόγος μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του καταλληλότερου τύπου θεραπείας για εσάς.

Πριν κάνετε χημικό πίλινγκ

Ενημερώστε τοn γιατρό σας αν έχετε ιστορικό ουλών, επιχείλιων πληγών που επανέρχονται συνεχώς ή ακτινογραφιών προσώπου. Πριν κάνετε χημικό πίλινγκ, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να σταματήσετε να παίρνετε ορισμένα φάρμακα και να προετοιμάσετε το δέρμα σας χρησιμοποιώντας άλλα φάρμακα, όπως γλυκολικό οξύ.

Πώς γίνονται τα χημικά πίλινγκ;

Μπορείτε να κάνετε χημικό πίλινγκ σε ένα ιατρείο ή σε ένα χειρουργικό κέντρο. Είναι μια διαδικασία που δεν χρειάζεται διανυκτέρευση. Ο επαγγελματίας που κάνει το πίλινγκ θα σας καθαρίσει πρώτα το δέρμα σχολαστικά. Στη συνέχεια θα εφαρμόσει ένα ή περισσότερα χημικά διαλύματα - όπως γλυκολικό οξύ, τριχλωροξικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, γαλακτικό οξύ ή καρβολικό οξύ - σε μικρές περιοχές του δέρματός σας. Αυτό δημιουργεί μια ελεγχόμενη πληγή, αφήνοντας το νέο δέρμα να πάρει τη θέση του.

Κατά τη διάρκεια ενός χημικού πίλινγκ, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα αίσθημα καψίματος που διαρκεί περίπου πέντε με δέκα λεπτά, ακολουθούμενο από ένα αίσθημα τσιμπήματος. Η τοποθέτηση δροσερών κομπρεσών στο δέρμα μπορεί να απαλύνει αυτό το τσούξιμο. Μπορεί να χρειαστείτε παυσίπονα κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα βαθύτερο πίλινγκ.

Τι να περιμένετε μετά το χημικό πίλινγκ

Ανάλογα με τον τύπο του χημικού πίλινγκ, μια αντίδραση παρόμοια με το ηλιακό έγκαυμα εμφανίζεται μετά τη διαδικασία. Το πίλινγκ συνήθως περιλαμβάνει ερυθρότητα που ακολουθείται από απολέπιση που τελειώνει μέσα σε τρεις έως επτά ημέρες. Το ήπιο πίλινγκ μπορεί να επαναληφθεί σε διαστήματα μιας ως τεσσάρων εβδομάδων μέχρι να αποκτήσετε την όψη που επιθυμείτε.

Το μεσαίου βάθους και το βαθύ ξεφλούδισμα μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο καθώς και φουσκάλες που μπορεί να σπάσουν, να σχηματίσουν κρούστα, να γίνουν καφέ και να ξεκολλήσουν σε διάστημα 7 ως 14 ημερών. Τα πίλινγκ μεσαίου βάθους μπορούν να επαναληφθούν σε 6 ως 12 μήνες, αν είναι απαραίτητο. Μετά τη θεραπεία, μπορεί να χρειαστείτε επιδέσμους για αρκετές ημέρες σε μέρος ή σε όλο το δέρμα που υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Θα χρειαστεί να αποφύγετε τον ήλιο για αρκετούς μήνες μετά από ένα χημικό πίλινγκ, καθώς το νέο σας δέρμα θα είναι εύθραυστο.

Πιθανές επιπλοκές

Ορισμένοι τύποι δέρματος είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια προσωρινή ή μόνιμη αλλαγή χρώματος στο δέρμα μετά από ένα χημικό πίλινγκ. Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, η επακόλουθη εγκυμοσύνη ή το οικογενειακό ιστορικό καφέ αποχρωματισμού στο πρόσωπο μπορεί να το κάνει πιο πιθανό. Υπάρχει χαμηλός κίνδυνος δημιουργίας ουλών σε ορισμένες περιοχές του προσώπου. Αν συμβεί αυτό, συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με καλά αποτελέσματα.

Τέλος. για άτομα με ιστορικό έρπητα, υπάρχει μικρός κίνδυνος επανενεργοποίησης του έρπητα. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία αυτού.