Πρόσφατη επισκόπηση έδειξε ότι η long COVID επηρεάζει 65 εκατομμύρια  ανθρώπους και συμβαίνει μετά από τουλάχιστον το 10% των λοιμώξεων COVID. Επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ακόμα μαθαίνουμε για την long COVID και οι επιλογές όσον αφορά την αντιμετώπιση είναι περιορισμένες.

Πρόσφατα ορισμένοι, για παράδειγμα στα social media, μιλούν για ποικιλία διατροφών ως τρόπο ελέγχου των συμπτωμάτων της long COVID. Ποιες είναι αυτές και τι λένε οι ενδείξεις;

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Η διαδικασία με την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει τον οργανισμό από βλαβερά παθογόνα ονομάζεται φλεγμονή. Όμως, πολλή φλεγμονή μπορεί να είναι βλαβερή. Επιστήμονες πιστεύουν ότι πολλά από τα συμπτώματα που συνδέονται με την long COVID προκύπτουν από τη χρόνια φλεγμονή.

Ορισμένες τροφές μπορούν να προάγουν την φλεγμονή ενώ άλλες έδειξαν ότι ουσίες ορισμένων τροφών μπορούν ενδεχομένως να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Ετσι, η αντιφλεγμονώδης διατροφή αφορά την αποφυγή τροφών που προκαλούν φλεγμονή- όπως τηγανητά, εκλεπτυσμένοι υδατάνθρακες, ζάχαρη, κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας

Εστιάζει σε τροφές που μειώνουν τη φλεγμονή, όπως ντομάτες, ελαιόλαδο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια και φρούτα όπως φράουλες και μούρα. Αυτές οι τροφές έχουν πολλά αντιοξειδωτικά και ουσίες που βοηθούν έναντι της φλεγμονής.

Μια διατροφή που ακολουθεί στενά το δόγμα της αντιφλεγμονώδους διατροφής είναι η Μεσογειακή. Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές  ίνες έχει αντιφλεγμονώδη δράση στο έντερο.

Ερευνητές έχουν υποδείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να έχει οφέλη στη μείωση της έντασης της λοίμωξης από COVID βραχυπρόθεσμα, καθώς και στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων συμπτωμάτων.

Δίαιτα χαμηλής ισταμίνης

Η ισταμίνη είναι ουσία που απελευθερώνεται από τα κύτταρα, συχνά ως απάντηση σε τραυματισμό ή σε αλλεργική αντίδραση.

Αν, για παράδειγμα, κάποιος τσιμπηθεί από σφήκα θα μπορούσε να λάβει ένα αντιισταμινικό.

Η ισταμίνη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και να γίνει πρόβλημα όταν κάποιος δεν μπορεί να τη διασπάσει κατάλληλα και τα επίπεδα να είναι πολύ υψηλά.

Όταν συμβεί αυτό, εμφανίζονται ως συμπτώματα πονοκέφαλος, διάρροια, συριγμός και κόπωση.

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά που αναφέρουν όσοι έχουν long COVID.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι οι αυξημένες φλεγμονώδεις αποκρίσεις που εμφανίζονται στην long Covid θα μπορούσαν να προκαλούνται από αυξημένη έκκριση ισταμίνης από δυσλειτουργικά κύτταρα ανοσοποιητικού που έχει παρατηρηθεί ότι έχουν εμφανιστεί με άλλες παθήσεις.

Μια διατροφή χαμηλή σε ισταμίνη αφορά τον περιορισμό της πρόσληψης τροφίμων και ποτών που θεωρείται ότι έχουν υψηλά επίπεδα ισταμίνης για αρκετές εβδομάδες πριν τη σταδιακή  επανεισαγωγή τους για να εξεταστεί η ανοχή.

Σε αυτές περιλαμβάνεται το αλκοόλ, τροφές με ζύμωση, γαλακτοκομικά, επεξεργασμένο κρέας και παλαιωμένο τυρί, καθώς και διάφορα φρούτα και λαχανικά.

Όμως, φαίνεται να υπάρχει έλλειψη συμφωνίας στο ποιες τροφές έχουν υψηλά επίπεδα ισταμίνης. Μπορεί να είναι ύπουλη διατροφή να ακολουθηθεί χωρίς να προκαλεί πιθανόν διατροφικές ελλείψεις.

Αν και ορισμένοι έχουν αναφέρει βελτίωση των συμπτωμάτων ακολουθώντας διατροφή με χαμηλή ισταμίνη, δεν υπάρχουν δημοσιευμένες έρευνες στον τομέα.

Δεδομένης της έλλειψης ενδείξεων και της πρόκλησης, η απομάκρυνση της διατροφικής ισταμίνης δεν συνιστάται επι του παρόντος για την long COVID.

Φυτική διατροφή

Αναφέρεται στη διατροφή στην οποία η πλειοψηφία της ενέργειας λαμβάνεται από φυτικές τροφές όπως η vegan και η χορτοφαγική. Αυτές είναι ωφέλιμες για τους δείκτες φλεγμονής και μπορεί ενδεχομένως να αλλάξουν ευνοϊκά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μια ισορροπημένη φυτική διατροφή περιέχει υψηλά επίπεδα ινών, αντιοξειδωτικών, καλών λιπαρών οξέων, βιταμινών και μετάλλων που επηρεάζουν θετικά αρκετά είδη κυττάρων τα οποία εμπλέκονται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και μπορεί πιθανόν να έχουν άμεσα αντιικές ιδιότητες.

Για παράδειγμα, οι πολυφαινόλες των φρούτων και λαχανικών μπορεί ενδεχομένως να βελτιώνουν τη λειτουργικότητα και δραστηριότητα των κυττάρων δολοφόνων.

Αν και ορισμένοι άνθρωποι με long COVID έχουν διαφημίσει τα οφέλη της φυτικής διατροφής η χρησιμότητά της για τη βελτίωση των συμπτωμάτων δεν έχει ακόμα εξεταστεί σε κλινικές δοκιμές.

Παρόλα αυτά, ενδείξεις ερευνών που έγιναν πριν την πανδημία αναφέρουν ότι μια φυτική διατροφή ενδεχομένως ωφελεί ορισμένες παθήσεις που επίσης μπορούν να επηρεάσουν ανθρώπους με long COVID—όπως κούραση, πονοκέφαλο, άγχος, κατάθλιψη και μυϊκό πόνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμφωνία για εμβόλιο κατά του Αλτσχάιμερ έκλεισε η Takeda
Πρακτικές Yoga ενισχύουν την υγεία της καρδιάς σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια
ΟΕΝΓΕ: Καταγγελία για υπερ-εφημέρευση αναισθησιολόγων στο "Αγλαΐα Κυριακού"