«Φωτίζοντας τη σκοτεινή πλευρά!» είναι το σύνθημα της φετινής πανελλήνιας δράσης ευαισθητοποίησης για την Επιληψία, μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Εθνικής Ένωσης κατά της Επιληψίας (Ε.Ε.Ε.Ε.) και του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Επιληψίας, όπως έχει οριστεί η 13η Φεβρουαρίου 2023.

Πρόκειται για μια συμμαχία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.

Το βράδυ της Δευτέρας, 13ης Φεβρουαρίου 2023, με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, το σιντριβάνι της Ομόνοιας θα φωταγωγηθεί συμβολικά με μωβ χρώμα, το οποίο έχει καθιερωθεί ως χαρακτηριστικό της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την επιληψία. Παράλληλα, στην Πλατεία Ομονοίας θα φωταγωγηθεί το γλυπτό «Πεντάκυκλο», με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Γεωργίου Ζογγολόπουλου».

Την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ίδιου Ιδρύματος και σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το διάσημο γλυπτό «Ομπρέλες» που κοσμεί τη νέα Παραλία, θα φωτιστεί σε μωβ απόχρωση.

Στη δράση συμμετέχουν 17 ακόμη Δήμοι της χώρας, φωταγωγώντας Δημαρχεία και κτίρια ανά την Ελλάδα και στέλνοντας μηνύματα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, καταπολέμησης και εξάλειψης των διακρίσεων και του στιγματισμού.

Ειδικότερα, ο Δήμος Ιωαννιτών θα φωταγωγήσει το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου Ιωαννίνων, ο Δήμος Πειραιά το Πέτρινο Ρολόι στο Πασαλιμάνι, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου το κτίριο-σύμβολο «Φλοίσβος», ο Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού το γλυπτό «Ομπρέλες» στην είσοδο του Δήμου (σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Γεωργίου Ζογγολόπουλου»), ο Δήμος Πατρέων το ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Θέατρου «Απόλλων», ο Δήμος Χανίων τον Αιγυπτιακό Φάρο (σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο) και το κτίριο του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» στο Ενετικό Λιμάνι, ο Δήμος Ηρακλείου το κεντρικό Δημαρχείο που βρίσκεται στην Ενετική Λότζια, ο Δήμος Ρεθύμνης το Δημαρχιακό Μέγαρο Ρεθύμνης, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης το επιβλητικό Δημαρχείο Σύρου, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων το Παλιό Δημαρχείο Σαν Τζιάκομο (San Giacomo), ο Δήμος Χαλκιδέων το Μέγαρο Κότσικα (δημαρχιακό μέγαρο Χαλκίδας), ο Δήμος Τρικκαίων την Κεντρική Γέφυρα Τρικάλων - Πεζογέφυρα Ληθαίου και σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Γεωργίου Ζογγολόπουλου» το γλυπτό «Ομπρέλα» στον κεντρικό πεζόδρομο της Ασκληπιού, ο Δήμος Λαρισαίων το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, ο Δήμος Σερρών το Δημαρχείο Σερρών, ο Δήμος Αγρινίου το ιστορικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Δήμος Ναυπλιέων το Δημοτικό Κατάστημα Ναυπλιέων και ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, το Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Σπύρος Αποστόλου».

Στην πανελλήνια αυτή δράση καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και οι πολίτες. Μέσω facebook, twitter και instagram και χρησιμοποιώντας το hashtag #greeceforepilepsy μπορούν στείλουν το δικό τους μήνυμα, κοινοποιώντας τη δική τους ιστορία ή φωτογραφία.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ώστε τα άτομα με επιληψία να αποτελούν ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου με ίσα δικαιώματα στην εργασία, στη διασκέδαση και σε κάθε άλλη έκφραση της ζωής τους.

Εξάλλου, η επιληψία είναι μια συχνή εγκεφαλική διαταραχή, που, από μόνη της, αν δεν υπάρχουν άλλες διαταραχές, δεν μπορεί να εμποδίσει τα άτομα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η "μάστιγα" των εγκεφαλικών και οι 17 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας
15 εκατ. σκευάσματα για τον βήχα αγόρασαν οι Έλληνες σε 8 μήνες
Αλγόριθμος εκτίμησης κινδύνου μειώνει τις μη αναγκαίες ωοθηκεκτομές σε κορίτσια [μελέτη]