Η μηνιγγίτιδα Β έχει επιστρέψει στις ζωές μας μετά τη χαλάρωση γύρω από τους παιδικούς εμβολιασμούς που έφερε η πανδημία.  

Η μηνιγγίτιδα είναι μια σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα νόσος που μπορεί να προσβάλλει ανθρώπους κάθε ηλικίας, αλλά τα βρέφη και τα παιδιά βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ύπουλη νόσο, καθώς τα πρώτα της συμπτώματα μοιάζουν πάρα πολύ με απλό κρυολόγημα (πυρετός, πονοκέφαλος). Η εξέλιξή της όμως μπορεί να είναι ραγδαία, ακόμα και μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμη αναπηρία.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά όλους τους γονείς, και δυστυχώς δεν φαίνεται να υποχωρεί. Για την ακρίβεια, τον Ιανουάριο του 2023 υπήρξε ένα νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε βρέφος. Γιατί εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια περισσότερα κρούσματα αυτής της σπάνιας νόσου και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας;

Η απάντηση είναι πολύ απλή: Η μόνη προστασία από την μηνιγγίτιδα Β είναι ο εμβολιασμός. Και, δυστυχώς, τα νούμερα δείχνουν ότι λιγότερα παιδιά εμβολιάστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, πιθανότατα λόγω των περιοριστικών μέτρων που δυσκόλευαν οποιοδήποτε σχέδιο – και σίγουρα έβαλαν σε πολύ περίεργη προοπτική το τι είναι “αναγκαίο” για αρκετούς ανθρώπους.

Αυτό δεν είναι κάτι που παρατηρήθηκε μόνο στη χώρα μας: Τα ποσοστά εμβολιασμών (και μετέπειτα τα ποσοστά νοσηρότητας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του covid-19) είναι δυσοίωνα και από χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία.Ειδικότερα στην Αγγλία,  ο οργανισμός Meningitis Now προειδοποίησε πριν από λίγες εβδομάδες ότι σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα διηθητικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Ειδικότερα, το 12μηνο Ιούλιος 2021 - Ιούνιος 2022 έφθασαν τα 205, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2020 - 2021 ήταν μόλις 80. Τα 179 από αυτά τα κρούσματα οφείλονταν στην μηνιγγίτιδα Β. Στην Ελλάδα καταγράφηκαν 5 κρούσματα μέσα στο 2022, σε διάφορες ηλικίες, ενώ μόλις έναν μήνα πριν, τον Ιανουάριο του 2023 καταγράφηκε κρούσμα σε βρέφος κάτω του ενός έτους. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μηνiγγίτιδα Β είναι η συχνότερη μορφή της νόσου στη χώρα μας.

Πώς μεταδίδεται η μηνιγγίτιδα Β;

Εδώ είναι ο λόγος που αυτή η νόσος είναι τόσο επικίνδυνη για τα παιδιά και τα βρέφη. Υπολογίζεται ότι 1 στους 10 ενήλικες κάποια στιγμή στη ζωή του μπορεί να είναι ασυμπτωματικός φορέας του βακτηρίου και να το μεταδίδει μέσω καθημερινών ενεργειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτέρνισμα. Καθώς τα μωρά δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα, η πιθανότητα μετάδοσης είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Ποια είναι τα αρχικά συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε;

Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα που θα εμφανίσει το παιδί σας. Επισημαίνουμε ότι είναι αρκετά συχνό φαινόμενο να τα μπερδέψετε με του απλού κρυολογήματος, για αυτό πρέπει να είστε σε επιφυλακή.

  • υψηλός πυρετός
  • πονοκέφαλος
  • αυχενική δυσκαμψία
  • εμετός
  • φωτοφοβία
  • αιμορραγικό εξάνθημα.

Δεν υπάρχει όμως καλύτερη αντιμετώπιση από την πρόληψη. Επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας, ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να σας ενημερώσει για τη νόσο, καθώς και τον τρόπο πρόληψης ώστε να προφυλάξετε τα βρέφη και τα παιδιά σας από τη νόσο.

Ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τη βρεφική ηλικία, από τον δεύτερο κιόλας μήνα ζωής του μωρού σας και παρέχει ουσιαστική προστασία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ένα όραμα για έναν κόσμο “ελεύθερο” από μηνιγγίτιδα Β μέχρι το 2030, αλλά ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να μην παραμελούμε τους εμβολιασμούς των παιδιών μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα