Μπορεί να έχετε ακούσει για τη βιταμίνη Κ ότι παίζει μεγάλο ρόλο στην πήξη του αίματος, στην υγεία των οστών και στην υγεία της καρδιάς. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η βιταμίνη Κ είναι στην πραγματικότητα ένα όνομα που δίνεται σε μια κατηγορία βιταμινών. Αυτό που συνήθως θεωρούμε ως βιταμίνη Κ περιλαμβάνει τη βιταμίνη Κ1 (ονομάζεται επίσης φυλλοκινόνη), καθώς και τη βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη). Λειτουργούν διαφορετικά στο σώμα σας και προέρχονται από διαφορετικές διατροφικές πηγές.

Η βιταμίνη Κ1 προέρχεται από φυτικές πηγές, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα βατόμουρα. Ενώ η βιταμίνη Κ2 είναι πιο συνηθισμένη σε ζωικά προϊόντα, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και ορισμένα είδη τυριών. Παραμένει στο σώμα σας περισσότερο από τη βιταμίνη Κ1.

Τι είναι η βιταμίνη Κ2;

Σκεφτείτε τη βιταμίνη Κ ως μια συλλογή βιταμινών που παίζουν παρόμοιο ρόλο στην υγεία σας. Οι βιταμίνες Κ είναι λιποδιαλυτές και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος, στην υγεία των οστών και στην υγεία της καρδιάς.

Ποια είναι τα οφέλη της βιταμίνης Κ2;

Ενώ η βιταμίνη Κ1 φιλτράρεται γρήγορα από το αίμα σας - συχνά μέσα σε λίγες ώρες - η βιταμίνη Κ2 έχει τη δυνατότητα να μένει στον οργανισμό για περισσότερο χρόνο, ακόμη και για αρκετές μέρες. Αυτό σημαίνει ότι έχει περισσότερο χρόνο για να δράσει.

Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν κατανοητά σχετικά με τις διαφορές μεταξύ της βιταμίνης Κ1 και της βιταμίνης Κ2, και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτά είναι όμως τα πράγματα που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής:

Βοηθά στην πήξη του αίματος

Μια από τις κύριες λειτουργίες των βιταμινών Κ είναι να επιτρέπουν στο αίμα σας να πήξει. Στην πραγματικότητα, το "K" στη βιταμίνη Κ προέρχεται από τη γερμανική λέξη για την πήξη, Koagulation. Η ικανότητα του αίματος να πήζει είναι αυτό που σας εμποδίζει να αιμορραγείτε μετά από έναν τραυματισμό. Το αίμα που είναι πιο αραιό μπορεί να σας κάνει να αιμορραγείτε και να μελανιάζετε πιο εύκολα

Χτίζει υγιή οστά

Σε ό,τι αφορά τα οστά μας, το ασβέστιο τείνει να δέχεται όλη την προσοχή, και δικαιολογημένα. Αλλά η έρευνα δείχνει ότι το ασβέστιο δεν δρα μόνο του. Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Κ και το ασβέστιο λειτουργούν όλα μαζί. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων. Η βιταμίνη Κ βοηθά στην ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται οστεοκαλσίνη, η οποία συνδέεται με το ασβέστιο για την κατασκευή των οστών. Αυτό καθιστά τη βιταμίνη Κ απαραίτητο συστατικό της υγείας των οστών.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο δρα για να καθαρίσει το ασβέστιο από τα αιμοφόρα αγγεία σας. Όταν το ασβέστιο συσσωρεύεται στο σώμα σας, μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση (ή ασβεστοποίηση) των ιστών, των οργάνων και των αιμοφόρων αγγείων σας. Οι εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλή αρτηριακή πίεση, νεφρική νόσο και πολλά άλλα προβλήματα. Η βιταμίνη Κ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που βοηθά στην πρόληψη της εναπόθεσης ασβεστίου στις αρτηρίες.

Πώς θα λάβουμε περισσότερη βιταμίνη Κ2 με ασφάλεια;

Ενώ η βιταμίνη Κ1 είναι άφθονη στα φυλλώδη λαχανικά και σε άλλες υγιεινές τροφές, η βιταμίνη Κ2 βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα που συνήθως δεν συνιστώνται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά. Η βιταμίνη Κ2 βρίσκεται συχνά σε ζωικά προϊόντα και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Μερικές από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ2 περιλαμβάνουν:

Nattō (σόγια που έχει υποστεί ζύμωση)

Τυρί γκούντα

Μπλε τυρί

Κρόκοι αυγών

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Κ2 μπορεί να είναι ωφέλιμα για μερικούς ανθρώπους. Η βιταμίνη Κ1 είναι πιο χρήσιμη για το σώμα σας όταν καταναλώνεται στη φυσική της μορφή. Αυτό οφείλεται στον μικρότερο χρόνο απορρόφησής της. Η βιταμίνη Κ2, ωστόσο, μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα ακριβώς επειδή δεν καταναλώνεται από το σώμα σας τόσο γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπληρώματα θα μπορούσαν να έχουν την ευκαιρία να λειτουργήσουν, αντί να περάσουν απλώς από το σύστημά σας ως απόβλητα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα