Σχεδόν ένας στους τρεις ηλικιωμένους πέφτει, σε ετήσια βάση-οι περισσότεροι στο σπίτι τους. Όμως, είναι πιθανό να μειωθεί ο αριθμός κατά το ένα τέταρτο, αναφέρει νέα έρευνα.

Πέντε μέτρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων κατά 26%, σημειώνουν ερευνητές στο  Cochrane Database of Systematic Reviews. Αποσυμφόρηση, μείωση των κινδύνων να σκοντάψει κάποιος, βελτίωση του φωτισμού και ύπαρξη κουπαστής και αντιολισθητικών  ταινιών στις σκάλες.

Η Lindy Clemson, του University of Sydney, δήλωσε ότι οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν ποια μέτρα θα είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση των πτώσεων στο σπίτι.

Η επισκόπηση έδειξε ότι άνθρωποι με μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσεων- όπως αυτοί που πρόσφατα νοσηλεύτηκαν για πτώση ή όσοι χρειάζονται στήριξη για τις καθημερινές δραστηριότητες όπως ντύσιμο- θα ωφελούντο περισσότερο από την αποσυμφόρηση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 22 έρευνες που περιέλαβαν στοιχεία 8.400 ανθρώπων.

Η λήψη μέτρων για τη μείωση των πτώσεων στο σπίτι τις μείωσε κατά 38%, σε ανθρώπους με υψηλότερο κίνδυνο.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν οτι αν  1.000 άνθρωποι που προηγουμένως είχαν πέσει είχαν ακολουθήσει αυτά τα μέτρα για ένα χρόνο θα υπήρχαν 1.145 πτώσεις αντί για 1.847.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας