Το άγχος μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος της ζωής σας, και το σεξ δεν εξαιρείται από αυτό. Είτε παλεύετε με άγχος τον τελευταίο καιρό, είτε έχετε διάγνωση γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι πρόβλημα για να συνδεθείτε με τον σύντροφό σας και να νιώσετε ευχαρίστηση.

Το άγχος επίσης μπορεί να σας αλλάξει τον τρόπο σκέψης για πολλά πράγματα της ζωής σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη επιθυμία για σεξ. Το σώμα σας μπορεί επίσης να δείξει σημάδια άγχους: ζαλάδες, αυξημένους παλμούς, δυσκολία στην αναπνοή ή ανεξήγητους πόνους. Όλα αυτά μπορούν να "χτυπήσουν" και το σεξ. Το στρες μπορεί να εκφράζεται ως μειωμένη λίμπιντο, αλλά επίσης μπορεί να επικεντρωθεί σε θέματα που σχετίζονται με το ίδιο το σεξ. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αγχωθεί για το αν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συντρόφου του, με αποτέλεσμα να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή για να μη βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Επίσης, κάποιος που έχει άγχος για το σεξ μπορεί να δει να επηρεάζεται οποιοδήποτε μέρος του κύκλου σεξουαλικής απόκρισης, που περιλαμβάνει τη σεξουαλική επιθυμία, τη διέγερση και τον οργασμό. Το άγχος μπορεί επίσης να αφορά μια συγκεκριμένη πτυχή του σεξ ή πολλά πράγματα σχετικά με αυτό.

Η κατανόηση του πώς η διάθεσή σας επηρεάζει άλλα μέρη της ζωής σας είναι το πρώτο βήμα για να λάβετε τη βοήθεια που μπορεί να χρειαστείτε. Εδώ είναι μερικά σημάδια ότι το άγχος μπορεί να επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή.

Χαμηλή λίμπιντο

Τα ανήσυχα συναισθήματα μπορούν να κάνουν τη σεξουαλική σας ορμή να πέσει κατακόρυφα. Το άγχος μπορεί να κυριαρχήσει στις σκέψεις σας και να σας εμποδίσει να έχετε διάθεση για σεξ. Και μετά υπάρχει η παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων: Τα αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία του άγχους και μία από τις κύριες παρενέργειές τους είναι σεξουαλικά προβλήματα, όπως η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και η ανικανότητα για σεξ.

Μειωμένη αυτοπεποίθηση

Τα άτομα με άγχος για το σεξ μπορεί να έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης, συμπεριλαμβανομένου του αισθήματος αυτοπεποίθησης για το σώμα τους και την εμφάνισή τους. Αν είστε συγκεντρωμένοι στον εαυτό σας και στην εμφάνισή σας (και ειδικά με αρνητικό τρόπο), αυτό μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτοί οι περισπασμοί μπορεί να σας δυσκολέψουν να διεγερθείτε.

Αποφυγή οικειότητας

Μπορεί να υπάρχουν στιγμές που το άγχος σας εμποδίζει να είστε κοντά στον σύντροφό σας. Και για τα άτομα που έχουν άγχος από τραύμα ή επίθεση, στο παρελθόν, το σεξ μπορεί να τους κάνει να είναι επιφυλακτικοί με τον σύντροφό τους ή να φοβούνται το ίδιο το σεξ ως πράξη. Αν έχετε υποστεί σεξουαλική επίθεση στο παρελθόν, η συζήτηση με έναν ψυχολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το τραύμα που βιώσατε.

Δυσκολίες με τον οργασμό

Το σεξουαλικό άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να φτάσει σε οργασμό. Η εμπειρία του άγχους μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη οργασμού για πολλούς λόγους - από την έλλειψη συγκέντρωσης μέχρι τις αυξημένες πιθανότητες για στυτική δυσλειτουργία ή κολπική ξηρότητα. Αυτές οι σωματικές αλλαγές, μαζί με τις ανήσυχες σκέψεις σας, μπορούν να αλλάξουν περαιτέρω την εμπειρία σας στο σεξ και να εμποδίσουν τον οργασμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα