Πολλοί άνθρωποι αντιπαθούν τα λαχανάκια Βρυξελλών. Μπορεί η χαριτωμένη τους όψη να είναι ελκυστική, αλλά η πρώτη επαφή των περισσότερων από εμάς με την γεύση τους ήταν αφού τα βράσαμε. Και - spoiler alert - τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν είναι ωραία βρασμένα.

Είναι όμως τέλεια αν τα φουρνίσουμε με λίγο κρεμμύδι, πολύ λίγο λαδάκι και τα αγαπημένα μας μπαχαρικά. Τα εξωτερικά τους φύλλα γίνονται τραγανά και χαρίζουν υφή σε οποιοδήποτε πιάτο, ενώ η ουδέτερη σχετικά γεύση τους τα καθιστά ιδανικό συνοδευτικό για πολλά από τα γεύματά μας. Ας μάθουμε όμως και ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας - επειδή έχουν αρκετά.

Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μέρος μιας οικογένειας που ονομάζονται σταυρανθή λαχανικά. Αυτή η ομάδα λαχανικών είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικές ουσίες. Eίναι ιδιαίτερα πλούσια σε αυτές τις ουσίες, προσφέροντας μαγγάνιο, β-καροτίνη, κερκετίνη και πολλά άλλα.

Έχουν βιταμίνη C

Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό βοηθά στην προστασία των κυττάρων σας από βλάβες, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και βοηθά το σώμα σας να χρησιμοποιεί τον σίδηρο. Το σώμα σας χρησιμοποιεί επίσης την βιταμίνη C για να φτιάξει κολλαγόνο. Μια μερίδα λαχανάκια προσφέρει περισσότερο από το 100% της ημερήσιας δόσης μας.

Έχουν φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Αυτή η βιταμίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για γυναίκες που περιμένουν μωρό, καθώς βοηθά να σταματήσουν ορισμένοι τύποι γενετικών ανωμαλιών. Είναι επίσης σημαντικό για την υγεία της καρδιάς, των κυττάρων και του νευρικού συστήματος. Μια μερίδα λαχανάκια περιέχει το 1/4 της ημερήσιας δόσης μας σε φυλλικό οξύ.

Περιέχουν κάλιο

Αυτό το μέταλλο βοηθά τα κύτταρά σας να λειτουργούν με τον σωστό τρόπο. Τα νεύρα και οι μυς σας - κυρίως η καρδιά - μπορεί να μην λειτουργούν καλά αν δεν λαμβάνετε τις απαραίτητες ποσότητες. Είναι ηλεκτρολύτης, που σημαίνει ότι μεταφέρει ηλεκτρισμό για να βοηθήσει τα κύτταρα να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους.

Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου

Όπως τα σταυρανθή ξαδέρφια τους, το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν ουσίες που μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών του προστάτη, του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες, αλλά τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι πολύ

Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών, ακόμα και μέσα στην αρκετά "φορτωμένη" κατηγορία των σταυρανθών, ξεχωρίζουν: Μια μερίδα περιέχει το 13% περίπου της ημερήσιας δόσης μας σε φυτικές ίνες, που είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία του εντέρου μας και τον καλό μεταβολισμό. Τα λαχανάκια περιέχουν και τους δύο τύπους φυτικών ινών, διαλυτές και αδιάλυτες.

Καταπολεμούν τη φλεγμονή

Τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά μειώνουν τη φλεγμονή. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η φλεγμονή συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της σκλήρυνσης των αρτηριών, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Συγκεκριμένα, φαίνεται να βοηθάει μια ουσία που βρίσκεται στα λαχανάκια Βρυξελλών που ονομάζεται σουλφοραφάνη, που έχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Το σώμα σας χρειάζεται χοληστερόλη για να σχηματίσει κυτταρικά τοιχώματα, να παράγει ορμόνες και χολικά οξέα που βοηθούν στην πέψη των τροφών. Αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες σας (αθηροσκλήρωση), που μπορεί να γίνει πολύ σοβαρό πρόβλημα για την υγεία σας. Ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, τα θρεπτικά συστατικά στα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της "κακής" LDL χοληστερόλης που δημιουργεί την πλάκα.

Έχουν βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι το πιο δημοφιλές χαρακτηριστικό των σταυρανθών. Βοηθά το σώμα σας να διατηρήσει γερά οστά και να πήξει το αίμα σας, μεταξύ άλλων σημαντικών λειτουργιών. Μια μερίδα μόλις θα σας δώσει περισσότερο από το διπλάσιο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ρινικό μικροβίωμα πιθανός διαγνωστικός βιοδείκτης για τη σηψαιμία
Ποιες τροφές είναι αφροδισιακές
'Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματική η περικοπή στους μισθούς νοσοκομειακών γιατρών