Το νοσοκομείο Άγιος Παύλος, στην περιοχή του Φοίνικα, καλύπτει υγειονομικά μια πολύ μεγάλη περιοχή με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους στην ανατολική Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους Δήμους Καλαμαριάς, Θέρμης, Θερμαϊκού και Μίκρας. Η σημερινή του δυναμικότητα δεν του επιτρέπει να ανταποκριθεί με επάρκεια στο ρόλο αυτό. Τον περασμένο χρόνο η διοίκηση του νοσοκομείου, με την υποστήριξη τοπικών φορέων, ανέλαβε πρωτοβουλία να εκπονήσει και να προτείνει στο υπουργείο Υγείας ένα σχέδιο για την επέκτασή του. Η προτεινόμενη νέα πτέρυγα, σε συνδυασμό με την ήδη δρομολογημένη ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιρίου, μπορούν να μετατρέψουν τον "Άγιο Παύλο" σε ένα μεγάλο σύγχρονο νοσοκομείο, τον πέμπτο πυλώνα εφημέρευσης της Θεσσαλονίκης, μαζί με τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Παπανικολάου.

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο διοικητής του νοσοκομείου, Οδυσσέας Κάτσακας (φωτογραφία), χαρακτηρίζει ως αναγκαιότητα την υλοποίηση του οράματος που θα δώσει νέα πνοή στον υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, ενώ παρουσιάζει το περιεχόμενο της προμελέτης για την δημιουργία της νέας πτέρυγας.

Η πρωτοβουλία για την προμελέτη

"Μετά το κλείσιμο του ‘Παναγία’, το 2013, ο Άγιος Παύλος είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Έχει προνομιακή θέση κοντά στην περιφερειακή οδό, στο δρόμο για την Χαλκιδική, στο αεροδρόμιο και στο μετρό», παρατηρεί ο κ. Κάτσακας και προσθέτει: "για εμένα, είναι αναγκαιότητα αυτή η περιοχή να αποκτήσει ένα σύγχρονο μεγάλο νοσοκομείο που θα αποτελέσει τον πέμπτο πυλώνα εφημέρευσης, σύμφωνα και με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υγειονομικές ανάγκες του 21ου αιώνα".

Το θέμα συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους κυβερνητικούς, αυτοδιοικητικούς και υγειονομικούς φορείς, που έγινε το Μάιο του 2022 και δόθηκε το "πράσινο φως" στη διοίκηση να αναλάβει την εκπόνηση μιας προμελέτης. Αυτή ετοιμάστηκε σε πολύ μικρό χρόνο και παραδόθηκε στους αρμόδιους φορείς τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η νέα πτέρυγα

Στον διαθέσιμο οικοδομήσιμο χώρο του νοσοκομείου, έκτασης 14 στρεμμάτων που σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης, προτείνεται η δημιουργία νέας σύγχρονης πτέρυγας 4 ορόφων. Αυτή θα έχει δυναμικότητα 202 κρεβατιών σε δίκλινα δωμάτια, 8 αίθουσες χειρουργείων και 12 κρεβάτια ΜΕΘ. Επίσης, υπόγειο πάρκινγκ 150 θέσεων, πλυντήρια, μηχανοστάσιο, εργαστήρια, γραφεία.

Σε συνδυασμό με την ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιρίου, που έχει δρομολογηθεί και θα υλοποιηθεί άμεσα με χρηματοδότηση 3,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Άγιος Παύλος μπορεί να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο νέο νοσοκομείο 380 ως 400 κλινών, που θα διαθέτει σχεδόν όλες τις ειδικότητες ώστε να καλύπτει υγειονομικά την ευρύτερη περιοχή, αλλά και να πραγματοποιεί αυτόνομα εφημερίες πόλεως.

"Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, η νέα πτέρυγα θα εμπεριέχει τις χειρουργικές ειδικότητες (Χειρουργική, Ορθοπαιδική, Ουρολογική, Νευροχειρουργική, Αγγειοχειρουργική, ΩΡΛ, Οφθαλμιατρική), ενώ στο  ανακαινισμένο υπάρχον κτίριο του νοσοκομείου, που θα ενώνεται με ένα τούνελ, θα μείνει ο παθολογικός τομέας (Παθολογική, Καρδιολογική, Πνευμονολογική, Νεφρολογική, Τεχνητός Νεφρός, Ρευματολογογική κλινική)", αναφέρει ο διοικητής του "Άγιος Παύλος" και προσθέτει: "Έτσι, θα έχουμε σχεδόν όλες τις Κλινικές, εκτός από Παιδιατρική - Παιδοχειρουργική, που με την προοπτική του νέου Παιδιατρικού θα συγκεντρωθούν εκεί, και Γυναικολογική, οι ανάγκες της οποίας καλύπτονται επαρκώς από δύο μεγάλα νοσοκομεία".

Το κόστος για την δημιουργία της νέας πτέρυγας, όπως προβλέπεται από την προμελέτη, αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκτιμάται πως για την κατασκευή της θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά τα τέσσερα έτη.

Η προμελέτη έχει σταλεί στο υπουργείο Υγείας και στους αρμόδιους φορείς, αλλά δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα κάποια απάντηση. Την δημιουργία της νέας πτέρυγας ζητά με ένταση και το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, ενώ η Μητρόπολη Καλαμαριάς και άλλοι φορείς έχουν στείλει σχετικές επιστολές στην κυβέρνηση.

Στελέχωση

Η προμελέτη ασχολήθηκε μόνο με την υποδομή της νέας πτέρυγας και όχι με την στελέχωση του νοσοκομείου μετά τον διπλασιασμό της δυναμικότητάς του. Σύμφωνα με τον κ.Κάτσακα, θα χρειαστεί να γίνει καινούργιος Οργανισμός για το νοσοκομείο, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων που ο Άγιος Παύλος δεν διαθέτει σήμερα (ΩΡΛ, Οφθαλμολογική, Νευροχειρουργική, Αγγειοχειρουργική). "Εκτός από τους διορισμούς που πρέπει να γίνουν, μπορεί να γίνει μετακίνηση κλινικών με το προσωπικό τους από άλλα νοσοκομεία, στο πλαίσιο ενός επανασχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη της Θεσσαλονίκης, που έχει πολλά παράδοξα σήμερα. Νοσοκομεία έχουν δύο ή και τρεις ίδιες κλινικές", σημειώνει.

Σήμερα το νοσοκομείο διαθέτει 200 ανεπτυγμένα κρεβάτια, που με την ανακαίνιση θα μειωθούν σε 170, 7 κλίνες ΜΕΘ και 4 αίθουσες χειρουργείων, εκ των οποίων λειτουργούν οι 2 και δύο φορές την εβδομάδα 3 λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης
Πόσο ωφέλιμη είναι η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό [μελέτη]