Τα τελευταία χρόνια αποτελούν παγκοσμίως μια περίοδο πρωτοφανών δυσχερειών για τα συστήματα υγείας. H πανδημία COVID-19, οι ανθρωπιστικές και κλιματικές κρίσεις, οι οικονομικοί περιορισμοί και ο πόλεμος, δημιουργούν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση των ανθρώπων στην Υγεία και επιδεινώνουν τις ανισότητες.

Η καμπάνια του Π.Ο.Υ. για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου, έχει ως βασικό μήνυμα την «Υγεία για Όλους» (Health for All). Συμπληρώνοντας 75 χρόνια στη προσπάθεια για τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας, ο Π.Ο.Υ. υποστηρίζει και ενθαρρύνει ενέργειες που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των τωρινών, αλλά και μελλοντικών προκλήσεων στην Υγεία, ώστε όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε έναν ειρηνικό και βιώσιμο κόσμο.

Η Novartis πιστή στην αποστολή της να διευρύνει την πρόσβαση στην Υγεία με άμεσες λύσεις, ενσωματώνει, με συστηματικό τρόπο, στρατηγικές βέλτιστης πρόσβασης αναφορικά με τον τρόπο έρευνας, ανάπτυξης και διάθεσης των φαρμακευτικών προϊόντων της σε διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται πολλές και διαφορετικές δράσεις όπως:

  • η δράση του Novartis Foundation καθώς και τα προγράμματα Novartis Αccess & Healthy Familes για χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα,
  • τιμολόγηση με βάση την αξία των θεραπειών,
  • κλινικές μελέτες και παρηγορητικά προγράμματα
  • δωρεές φαρμάκων για την αντιμετώπιση των κενών πρόσβασης σε παραμελημένες και μολυσματικές ασθένειες όπως η λέπρα. Από το 2000, η Novartis έχει βοηθήσει στην καταπολέμηση της νόσου δωρίζοντας πολυφαρμακευτική θεραπεία μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βοηθώντας στη θεραπεία περισσότερων από 7,5 εκατομμυρίων ασθενών.

Το 2021, 3,4 εκατ. Έλληνες πολίτες είχαν πρόσβαση σε 80 θεραπείες με 31.385 Ποιοτικά Προσαρμοσμένα Έτη Ζωής (QALYs). Η κοινωνική/πολλαπλασιαστική αξία των θεραπειών αυτών - μέσω της συνεισφοράς του υγιούς πληθυσμού στο Α.Ε.Π. της χώρας - ανήλθε σε $823,5 εκ. Επιπλέον, την ίδια χρονιά, η Novartis Hellas  πραγματοποίησε 72 κλινικές μελέτες ύψους άνω των 7 εκατ. ευρώ, με 718 συμμετέχοντες, καθώς και 6 προγράμματα υποστήριξης ασθενών/πρόσβασης με 2.901 ωφελούμενους.

Η εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο στόχο της να φέρει περισσότερα από τα φάρμακά της σε περισσότερους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται. Σχεδιάζει νέους τρόπους για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ εκείνων που έχουν πρόσβαση σε σημαντικές καινοτομίες υγειονομικής περίθαλψης και εκείνων που δεν έχουν, με στόχο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών