Αμερικανός καθηγητής ''παγιδεύεται'' οικειοθελώς σε μικρό κουτί, βαθιά κάτω από τη θάλασσα.

Ο Joe Dituri, πρώην δύτης του αμερικανικού ναυτικού και ειδικός στη Μηχανική Βιοϊατρική, ζει σε κουτί 55 τετραγωνικών, 30 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στη Φλόριντα από την 1η Μαρτίου. Σχεδιάζει να παραμείνει εκεί για 100 ημέρες και αν το καταφέρει θα σπάσει ρεκόρ.

Ο Dituri πραγματοποιεί έρευνα για την επίδραση της υπερβαρικής πίεσης και ελπίζει να εξετάσει την επίπτωση που η παραμονή σε αυτό το περιβάλλον υψηλής πίεσης θα έχει στην υγεία του.

Ο αέρας μέσα στην κατοικία του πιέζεται από το βάρος του ωκεανού και αυξάνεται η πίεση γύρω από τον Καθηγητή. Σε τέτοιο βάθος, η πίεση του αέρα μέσα στο κουτί είναι επίσης διπλάσια σε σχέση με το να βρισκόταν στην ξηρά.

Λίγες έρευνες έχουν εξετάσει την επίδραση που θα είχε η μακροχρόνια έκθεση σε υπερβαρική πίεση, στο σώμα. Όπως γνωρίζουν οι δύτες, μπορεί να αποτελέσει αληθινή απειλή για τον άνθρωπο.

Το σώμα του ανθρώπου έχει προσαρμοστεί για συνθήκες στο επίπεδο της θάλασσας και το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα είναι τα μόνα αέρια τα οποία περνούν ελεύθερα μεταξύ πνευμόνων και αίματος.

Καθώς αυξάνει η πίεση, το άζωτο στον αέρα πιέζεται στα τοιχώματα των πνευμόνων και στο αίμα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες.
Σε βάθος 10-30 μέτρων, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ελαφρά ευφορία και θετική διάθεση. Από τα 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και πέρα μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορά που μοιάζει με τοξικότητα. Οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως γιατί συμβαίνει αλλά θα μπορούσε να οφείλεται σε αλλαγές στον τρόπο που οι νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο σηματοδοτούν μεταξύ νευρώνων.

Αυτό δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για τον Dituri, καθώς βρίσκεται σε βάθος 10 μέτρων.

Όμως, ο Dituri μπορεί να αναμένει ότι θα εμφανίσει άλλες σωματικές αλλαγές ζώντας στην υποθαλάσσια κατοικία.

Aν και η κατοικία έχει μεγάλα παράθυρα, ο Dituri θα εκτίθεται μόνο στο ήμισυ του φωτός της ξηράς. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα με τον κιρκαδιανό ρυθμό, ο οποίος βασίζεται στο φως της ημέρας. Αυτό μπορεί να σημαίνει διαταραχή ύπνου.

Aλλη πρόκληση για τον Dituri είναι να λάβει επαρκή βιταμίνη D. Πιθανόν δεν θα εκτεθεί σε αρκετή ενώ ζει σε αυτό το περιβάλλον και θα χρειαστεί να λάβει τη βιταμίνη από άλλες πηγές για να ελαχιστοποιήσει τη μείωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού του.

Εκτός από το ελάχιστο περπάτημα στο μικρό κουτί, η μόνη άσκηση που θα έχει προέρχεται από το κολύμπι. Καθώς είναι άσκηση που δεν σηκώνει βάρος είναι πιθανόν αυτός να εμφανίσει απώλεια μυϊκής μάζας και οστική απώλεια.

Ενώ η κατοικία του θα είναι διαφορετική από ένα υποβρύχιο, ο χρόνος που περνά δεν διαφέρει από αυτό που υφίστανται τα πληρώματα. Έρευνες σε υποβρύχια έδειξαν ότι ακόμα και λίγοι μήνες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μπορούν να έχουν συνέπειες.

Για παράδειγμα, ακόμα και με 2 μήνες παραμονής κάτω από τη θάλασσα, τα πληρώματα υποβρυχίων είχαν διαταραγμένο ύπνο και προβλήματα με ορμόνες που συνδέονται με αυτόν. Είχαν επίσης οστική απώλεια και απώλεια μυϊκής μάζας.

Η μεγάλη ερώτηση είναι η επίδραση της μακροχρόνιας υπερβαρικής πίεσης στον Καθηγητή.

Πηγές:
The conversation

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου